Najpogostejše napake, ki jih delajo (neizkušeni) pohodniki

Najpogostejše napake, ki jih delajo (neizkušeni) pohodniki (foto: Profimedia) Profimedia
10. 7. 2020

Preživljanje časa v naravi in pohajkovanje … To poskrbi za dobro voljo in polni baterije. Ne vedno! Še posebej, če se na pustolovščino odpravimo nepripravljeni. Izognite se naslednjim napakam, da bo odkrivanje novih kotičkov konec tedna še naprej pravi užitek.

Tu je 16 najpogostejših napak, ki se jim boste tokrat izognili

1. Neprimerna obutev

Žal ni ene vrste obutve, ki bi ustrezala vsem pohodom in vzponom, no, poletna odprta obutev vsekakor ni primerna.

Pred pohodom zato vedno poskrbite za ustrezno obutev – izberite glede na teren.

  • Za krajši pohod po enostavnejšem terenu bo primerna lahkotnejša športna obutev, lahko tudi z mehkejšim podplatom, a dobrim oprijemom,
  • za zahtevnejše terene in daljše pohode pa boste potrebovali treking oz. gorske čevlje, ki so višji, podplat je trši in nudijo boljšo oporo.
2. Na pohod v povsem novi obutvi

Ok, našli ste svojo popolno obutev in zdaj komaj čakate vikend, da se odpravite na prvi daljši pohod.

Počasi! Priporočljivo oziroma že kar nujno je, da pred dolgotrajno hojo ali pohodom pohodne čevlje obujete najprej na krajših sprehodih, da se obutev prilagodi stopalu in se omehča.

Ne želite si namreč žuljev … Ko boste daleč stran od doma. 

3. Brez prve pomoči

Vaš novi moto se glasi: pripravim se na najhujše in upam, da se ne bo zgodilo. S seboj vedno vzemite mini komplet prve pomoči.

4. Kaj pa žeja?
Profimedia

Za ustrezno hidracijo je treba poskrbeti tudi, če se vam zdi, da pot morda ni tako zahtevna. Ne sme se zgoditi, da bi na to pozabili in odšli od doma brez vode.

Še posebej na vroč sončen dan. A tudi oblačnega in svežega dne ne gre podcenjevati – zelo podobno bo. Zato vedno vzemite največjo steklenico vode, ki jo lahko nosite. Dehidracija ni tako nedolžna!

Namig: zelo priročni so filtri za vodo. Še posebej, če se odpravljate na zahteven pohod. Razumljivo je, da v tem primeru ne želite nositi na litre vode – lahko pa si jo boste brez skrbi privoščili iz potoka.

5. Varčevanje s prigrizki

Žitna ploščica in banana ali morda jabolko … dovolj bo za ta pohod. Kaj pa, če se odločite pohod malce podaljšati? Ali pa (bog ne daj) zaidete s poti, zaradi česar bo vaša pot veliko daljša?

Seveda vam ni treba spakirati celega piknika (No, razen, če to resnično želite. Potem preverite eno idejo TUKAJ), vzemite le kakšen prigrizek več, kot mislite, da boste potrebovali. Prigrizki so tudi odličen premor med hojo.

6. V bombažu

Bombaž je zračen, a ga mnogi ne priporočajo za daljše ali naporne pohode. Glavna težava: izjemna sposobnost vpijanja vlage, ko ga enkrat zmoči znoj, pa ostane moker še zelo dolgo časa. Če je zunaj sveže in postane vetrovno, je to še posebej neprijetno in tudi nezdravo.

7. Pozabljate, da imamo vreme
Profimedia

Ne glede na to, ali je hladno ali vroče, ko zapustite dom, vreme se lahko vsak trenutek spremeni. Še posebej na višje ležečih krajih, so lahko spremembe velike.

To imejte vedno v mislih in raje oblecite kakšno plast oblačil več kot premalo oz. vzemite s seboj.

Prav tako naj vas ne prelisiči nebo brez oblačka. V nahrbtnik pospravite vodoodporno oblačilo. 

8. Še nikoli niste pomislili, da bi s seboj vzeli piščalko

Piščalka je lahko zelo dragocen pripomoček, če denimo zdrsnete ali padete in se poškodujete, pa nimate ničesar drugega pri sebi, s čimer bi opozorili, da potrebujete pomoč.

9. Zemljevid (Saj je leto 2020, kajne?)

Drži, zemljevid imate lahko na svojem pametnem telefonu. A ta vam ne bo ravno v pomoč, ko vam bo zmanjkalo baterije, se strinjate? Ok, s seboj imate lahko tudi prenosni polnilec …

Vendar ne pozabite na vaš novi moto: pripravim se na najhujše in upam, da se ne bo zgodilo.

Zato vzemite še planinski zemljevid, na katerem so poti natančno označene, poleg tega pa tudi tehnična zahtevnost poti.

No, potem pa je tu še en 'hakeljc'. Poskrbite, da boste zemljevid znali tudi brati!

10. Pozabili ste na domačine

To ni pomembno le zato, ker boste tako vedeli, kje na poti se skriva najlepši razgled in kje si lahko privoščite najokusnejšo malico.

Povežite se, prek spletnih strani, družbenih omrežij … Sprašujte … Tako ne boste spregledali najpomembnejših točk, morda tudi zelo pomembnih informacij, denimo zapora poti ali obnavljanje poti. Izvedeli pa boste še številne druge pomembne informacije. 

11. S poti
Profimedia

Ravnajte po zdravi pameti in se držite označene poti. Vedno. Naj bo še tako mamljivo, ne hodite s poti, da bi samo na hitro preverili, kaj je tam zadaj ali v tisti luknji, ki ste jo opazili v daljavi.

12. Ali komu sporočite, da se sami odpravljate na daljši pohod?

Prijetno je oditi na pohod v samoti. Celo priporočljivo, da čas v naravi občasno preživljate povsem sami. Morda se takrat raje držite preverjenih lažjih poti in krajev ali izberite bližjo destinacijo.

Vedno pa še nekomu povejte, kakšne načrte imate – kam se odpravljate in kdaj.

13. Ponovite matematiko

Na spletnih straneh, pri domačinih, lokalni turističnih informacijah preverite, koliko časa približno vzamet pot, ki ste si jo izbrali. Nato glede na svojo pripravljensot izračunajte, koliko časa boste potrebovali do cilja in nazaj. Raje dodajte nekaj minut več kot premalo.

Ker … Kako se boste vrnili domov, če vas sredi gozda, ki ste ga obiskali prvič, ujame tema?

In ko smo že pri temi …

14. Zakaj s seboj nikoli ne vzamete baterijske svetilke?

Ker nikoli ne veste, kdaj se boste 'zataknili'.

Pa ne mislimo tiste na vašem pametnem telefonu. Morda ne bo dovolj. Vzemite pravo baterijsko svetilko, seveda poskrbite, da bo polna.

15. Potem pa je tu še psihofizčna pripravljenost

Z gibanjem seveda krepimo telo in hoja je odlična rekreacija na svežem zraku, ki blagodejno vpliva na naše počutje.

Vendar pa je pomembno, katero pot boste izbrali. Izbirajte poti, ki ustrezajo stopnji vaše psihofizične pripravljenosti.

Cilj ni vrh, ampak varen prihod domov! Na vrhu vam mora torej ostati še dovolj moči za povratek.

Če se na pohode odpravljate le v spomladanskih in poletnih mesecih, potem pa celo jesen in zimo nič, začnite z nižjimi in lažjimi vrhovi in krajšimi turami. Za daljšo turo pa je potreben natančnejši načrt in priprave.

16. Za seboj ne puščajte sledi!

Seveda ne mislimo stopinj. Govorimo o smeteh.

VSE, kar prineste s seboj, mora z tudi z vami nazaj v dolino oz. do prve košare za smeti. Vsaka plastenka, ovitek od sendviča, ogorek cigareta ...

Izgovora, da nimate prostora, ne sprejmemo – če ga je bilo dovolj preden ste pomalicali, ga je tudi po tem!

In še ena pomembna stvar: prav tako ne trgajte rož in ničesar ne odnašajte.

P. S. Ne pozabite na denarnico.

TUKAJ PREVERITE SUPER IDEJE ZA IZLETE IN POHODE PO SLOVENIJI

Potem pa spoznajte še enega najbolj priljubljenih kuharskih kanalov na YouTubu! Kjer Aleksandar Almažan skupaj s stricem Bobanom pripravlja fantastične jedi pod milim nebom in na odprtem ognju. Ja, veliko idej boste našli.