Katera živila je dobro vključiti v vsakodnevne obroke, da zmanjšate tveganje za Alzheimerjevo bolezen?

11. 12. 2023
Deli
Ameriški znanstveniki so razkrili živila, ki pripomorejo k zmanjšanju tveganja za Alzheimerjevo bolezen. (foto: Profimedia)
Profimedia

Ameriški znanstveniki so razkrili živila, ki pripomorejo k zmanjšanju tveganja za Alzheimerjevo bolezen. 

V raziskavi so ugotovili, da lahko s prvinami mediteranske ali tradicionalne kitajske, japonske ali indijske prehrane zmanjšate možnosti za razvoj bolezni, ki uničuje spomin.

Povezava med življenjskim slogom in tveganjem za nastanek Alzheimerjeve bolezni

Alzheimerjeva bolezen je najpogostejša oblika bolezni, ki naj bi jo povzročalo kopičenje beljakovin v možganih, vključno s tau in amiloidom. Čeprav zdravilo še ne obstaja, so trenutno v fazi preizkušanja tri obetavna zdravila za upočasnitev napredovanja bolezni.

»Čeprav so za boljše razumevanje mehanizmov potrebne nadaljnje raziskave, je verjetno, da dejavniki prehrane in življenjskega sloga vplivajo na tveganje za Alzheimerjevo bolezen,« pravijo raziskovalci.

Raziskovalci so prišli do spoznanj, katera živila povečujejo tveganje in katera pomagajo pri zaščiti pred boleznijo. Tveganje za Alzheimerjevo bolezen povečuje uživanje več nasičenih maščob, rdečega mesa, kot so hamburgerji, predelano meso in zelo predelana hrana.

Ne spreglejte:

Tveganje zmanjšujejo rastlinska hrana in ribe

V najnovejši raziskavi, objavljeni v reviji Journal of Alzheimer's Disease, so bile podane ugotovitve tudi o tem, katera živila še posebej pomagajo zmanjšati možnost za nastanek bolezni. Po ugotovitvah sodeč tveganje za Alzheimerjevo bolezen zmanjšuje, če je na jedilniku več rastlinske prehrane in rib, ter manj mesa in nasičenih maščob.

Zelenolistna zelenjava, raznoliko sadje in zelenjava, stročnice, kot so fižol, oreščki, maščobne kisline omega-3 in polnozrnata žita pomagajo zaščititi pred boleznijo. Prav tako tudi čim manjša količina ultra predelane hrane.

Dr. Edward Giovannucci z univerze Harvard dodaja: »Prehrana, ki vsebuje sadje, zelenjavo, stročnice, oreščke in polnozrnata žita ter zmanjšuje meso, zlasti rdeče meso, nasičene maščobe in ultra predelana živila, je povezana z manjšim tveganjem za Alzheimerjevo bolezen.«

Katera živila še zmanjšujejo tveganje za Alzheimerjevo bolezen?

Med živili, ki zmanjšujejo tveganje za Alzheimerjevo bolezen so robide ter rumena, oranžna, rdeča, vijolična in modra zelenjava, ki povečujejo raven antioksidantov ter pomagajo ščititi pred boleznijo.

Kofeinska kislina v kavi prav tako pomaga izboljšati spomin, omega-3 in vitamin D v ribah pa pomagata zaščititi možgane in zmanjšati kopičenje amiloida, so ugotovili znanstveniki.

Med živili, ki ji je dobro uživati in ščitijo zoper tovrstno zahrbtno boleznijo pa so tudi česen, fižol, mandlji, lešniki, orehi, oljčno olje, paprika, izdelki iz soje, cimet, ingver, kurkuma, žafran in zeleno listnata zelenjava.

Kaj je priporočljivo jesti za zajtrk, kosilo in večerjo če želite zmanjšati tveganje za Alzheimerjevo bolezen?

Zajtrk

Če se želite zaščititi pred tovrstno boleznijo, je po ugotovitvah raziskave dan dobro pričeti s kavo, saj je kofeinska kislina ena izmed treh aktivnih sestavin v napitku, ki pomaga zmanjšati beljakovine tau v telesu.

Omleta s papriko, špinačo in paradižnikom je odlična izbira za zajtrk, saj lahko poveča raven kapsaicina, ki prav tako uravnava proizvodnjo tau, folatov, ki zmanjšujejo vnetja, in karotenoidov, ki lahko zmanjšajo oksidativni stres.

Če in niste ljubitelji jajc, si lahko privoščite tudi jogurt z jagodičevjem, zlasti robidami in oreščki, ter s tem povečate raven antioksidantov in fenolne kisline, ki pomaga zmanjševati tau.

Kosilo

V času kosila lahko izberete raznoliko zelenolistnato zelenjavo in oljčno olje s solato. Solata lahko vsebuje tudi grozdje, jabolka in orehe, ki dokazano ščitijo pred Alzheimerjevo boleznijo. Izberete pa lahko tudi solato z beljakovinami polno tuno, ki je med drugim tudi odličen vir omega-3 in vitamina D, ki prav tako preprečujeta nastanek demence.

Večerja

Pri večerji lahko pripravite domači curry. Začimbe, kot sta cimet in ingver, pomagajo zavirati vnetja, kurkuma pa je v pomoč pri zaščiti možganskih celic. Pri jedi izberite polnozrnati rjavi riž, ki vsebuje fenolne kisline, ki lahko povečajo raven antioksidantov. Uporabite lahko tudi veliko paradižnika in česna, ki je po vsebnosti poln alicina, ki pomaga zmanjševati vnetja. 

Vir: thesun.co.uk

Morda bi vas zanimala tudi brezplačna vadba joge:

Novo na Metroplay: "Ljudje smo vedno bolj odprti za psihoterapijo" | Drago Švajger