Če iščete enostaven in okusen način za hujšanje, ne iščite več! Ta recept za dietno juho iz zelja je poln zdravih sestavin, okusa in hranil. Zaradi svojih koristi za zdravje in sposobnosti spodbujanja kratkotrajnega hujšanja je znana celo kot čudežna juha!
Recept za juho, ki topi maščobo, je postal stalnica kuharskih knjig za hujšanje. Pogosto ga predstavljajo kot idealno jed, ki jo pripravite, ko se želite znebiti nekaj odvečnih kilogramov in se bolj ali manj hitro vrniti v formo. Zelje je priporočljivo uživati celo kot zdravilo, in sicer 7 dni, da bi opazili resnično razliko in najbolj prepričljive učinke. Govori se, da je bila ta slavna zeljna juha dolgo časa skrivnost stevardes, da so v zelo kratkem času izgubile več kilogramov.
Ta zelenjava z izjemno nizko vsebnostjo kalorij je del družine križnic, za katero je znano, da zmanjšuje tveganje za nastanek raka. Pol skodelice zelja lahko zagotovi 50 % dnevne potrebe telesa po vitaminu C, 100 % vitamina K ter nekaj magnezija, železa, kalcija, kalija in vitamina B6. Čeprav lahko enako poskusite doseči z rednim uživanjem sadja in druge zelenjave, pa križnice ponujajo več koristi za zdravje. Zdravstvene koristi zelja lahko še povečate s fermentacijo.
Če iščete ideje za hitro hujšanje ali razstrupljanje, vam lahko dieta z zeljem pomaga pri izgorevanju telesne maščobe in izravnavi trebuha. Ta zelenjava iz družine križnic ni le kulinarični užitek, ampak zagotavlja tudi številne koristi za zdravje.
Prednosti dodajanja zelja v prehrano
1. Polno hranilnih snovi
Ta nizkokalorična zelenjava vsebuje beljakovine, folate, kalij, magnezij in kalcij. Vsebuje tudi številne vitamine, kot so K, B6 in C. Ta hranila pomagajo pri ključnih telesnih funkcijah, kot sta presnova in živčni sistem. Zelje vsebuje veliko vlaknin in močnih antioksidantov, ki pomagajo ščititi telo pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali.
2. Pomaga zmanjšati vnetje
Kronično vnetje je povezano s številnimi resnimi boleznimi, kot so bolezni srca, revmatoidni artritis in vnetne črevesne bolezni. Križnice (rastline iz družine zelja), kot je zelje, vsebujejo antioksidante, ki lahko pomagajo zmanjšati kronično vnetje. Antioksidanti, kot sta sulforafan in kaempferol, ki jih najdemo v zelju, delujejo protivnetno.
3. Pomaga pri prebavi
Ta zelenjava vsebuje črevesju prijazne netopne vlaknine. Ugotovljeno je bilo, da vlaknine pomagajo ohranjati zdravje prebavnega sistema, saj pospešujejo prebavo in spodbujajo redno odvajanje blata.
4. Pomaga pri izgubi telesne teže
Zelje vsebuje malo kalorij. Ena skodelica kuhanega zelja vsebuje le 142 kJ (34 Kcal), zato je odlična izbira za uravnavanje telesne teže. Vsebuje tudi veliko vlaknin, ki povečujejo raven energije in ustvarjajo občutek sitosti v želodcu.
5. Uravnava krvni tlak
Zelje je odličen vir kalija, ki je pomemben mineral in elektrolit, ki spodbuja telesne funkcije, vključno z ravnjo krvnega tlaka. Visok krvni tlak je lahko življenjsko nevarno stanje, če ga ne zdravimo pravočasno z ukrepi, usmerjenimi v prehrano in telesno vadbo. Kalij pomaga uravnavati krvni tlak tako, da nevtralizira učinke vsebnosti natrija v telesu. Uživanje zelja, bogatega s kalijem, je okusen način za zniževanje visokega krvnega tlaka, ki ga pomaga ohranjati v zdravih mejah.
Koristi zeljne juhe
Na splošno je uživanje sadja in zelenjave povezano z izgubo telesne teže in manjšim tveganjem za številne škodljive zdravstvene težave. Številne študije so pokazale, da lahko spojine v zelju zmanjšajo tveganje za sladkorno bolezen, bolezni srca itd. Zelje vsebuje tudi sulforafan, ki lahko pomaga pri zaščiti pred nekaterimi vrstami raka.
Obstaja veliko receptov za dietno juho iz zelja in vsem je skupna ena (očitna) sestavina: zelje. Zelje vsebuje malo kalorij in veliko vlaknin, ki vas lahko nasitijo in poskrbijo za občutek sitosti. S kulinaričnega vidika je zelje v primerjavi s križnicami, kot sta ohrovt in brokoli, dokaj blago. Zato je skupaj z drugo neškrobno zelenjavo, kot so paprika, zelena in korenje, odličen dodatek nizkokalorični juhi.
Trdijo, da zeljna juha pomaga pri hujšanju, saj pospeši presnovo in mobilizacijo maščob. Nizkokalorična dieta pomaga omejiti vnos kalorij in telo prisili, da kot vir energije uporablja maščobe. Poleg tega je zelje bogato z vitamini, minerali in hranilnimi snovmi, vključno z vlakninami, ki pomagajo pri razstrupljanju in podpirajo hujšanje.
Recept za zeljno juho:
Dieta z zeljem je enostavna za pripravo. Sestavine, ki se uporabljajo pri dieti, se lahko razlikujejo glede na vir, tukaj pa je preprost osnovni recept za juho.
Če vas je kdaj zanimala dieta z zeljem, znana tudi kot čudežna juha za hujšanje, je ta zdrava zeljna juha recept, ki ga boste želeli preizkusiti. Veliko boljša od originalne, a prav tako zdrava!
Sestavine:
- 1 glava zelja
- 2 veliki čebuli
- 2 zeleni papriki
- 3 korenčki
- 1 velik paradižnik
- 1 šopek zelene
- 3-4 gobe
- 4-5 strokov česna
- 5-6 skodelic vode ali zelenjavne juhe
- listi koriandra ter ščepec črnega in belega popra za okras
Priprava:
Vso zelenjavo narežite na kocke ali majhne koščke. V posodo dodajte vse sestavine in dobro premešajte. Prelijte z vodo in zavrite. Pokrijte in zavrite, nato pa zmanjšajte temperaturo na srednjo. Juho kuhajte približno 15-20 minut ali dokler se zelenjava ne zmehča. Zelje začinite s soljo, koriandrovimi lističi, papriko itd. Postrezite vročo.
Dieta z zeljno juho je prehranjevalni načrt, ki je idealen za hitro hujšanje in razstrupljanje. Vendar naj ne bi trajala dlje kot 1 teden naenkrat. Med izvajanjem te diete se lahko počutite šibki ali utrujeni, saj ne dobivate vseh bistvenih hranil, ki jih potrebuje vaše telo - dieta vsebuje malo kompleksnih ogljikovih hidratov, beljakovin, vitaminov in mineralov. Poleg tega lahko uživanje velikih količin zelenjave, ki vsebuje žveplo, kot je zelje, povzroči napihnjenost. Številni zdravstveni strokovnjaki tudi opozarjajo, da je prehranjevalni načrt nezdrav in ne bo prinesel trajnih rezultatov.
Modne diete, kot je dieta z zeljem, so morda mamljive, vendar lahko z zdravimi spremembami v prehrani in gibalnih navadah ter njihovim upoštevanjem varno shujšate in ohranite težo za vse življenje.