Katera jabolka so bolj zdrava: rdeča, zelena ali rumena?

3. 11. 2024
Deli
Katera jabolka so bolj zdrava: rdeča, zelena ali rumena? (foto: Profimedia)
Profimedia

Je ena sorta boljša od druge? 

Jabolka so lahko zelena (granny smith denimo), rumena (golden delicious), rdeča (empire in gala) in pogosto večbarvna (honeycrisp), je za foxnews.com povedala registrirana dietetičarka Kelley Springer.

Sort in okusov je ogromno, a "ko gre za vsebnost hranil, je razlika med posameznimi sortami na splošno minimalna," pravi. "Jabolka s temnejšo lupino, kot je sorta delicious, imajo pogosto višjo raven antioksidantov v primerjavi s tistimi s svetlejšo lupino."

Zelena imajo "nižjo vsebnost sladkorja in veliko vlaknin," pa dodaja registrirana dietetičarka Diane Lindsay-Adler. Kar pomeni, da so "dobra izbira za tiste, ki spremljajo vnos sladkorja". Medtem pa so jabolka honeycrisp "znana po visoki vsebnosti vode". 

Hranilna vrednost se torej le nekoliko razlikuje, odvisno od sorte, na to vpliva tudi okolje, v katerem jabolka rastejo, vendar "so na splošno vsa jabolka odličen vir prehranskih vlaknin, vitaminov, mineralov in antioksidantov". 

Ne spreglejte:

Dobrodejne lastnosti jabolk

"Jabolka lahko pomagajo zaščititi pred resnimi boleznimi, vključno s srčnimi, sladkorno boleznijo, rakom in drugimi," razloži Diane Lindsay-Adler. "Odlična so tudi za zdravje črevesja in pomagajo ohranjati zdrav krvni tlak."

Rdečim jabolkom dajejo barvo antocianini, flavonoidi, "ki so močni antioksidanti. Ti pomagajo zmanjšati vnetja v telesu". 

Za zeleno barvo poskrbi klorofil, ki je še en antioksidant. Čeprav se njegovi učinki še preučujejo, so nekatere raziskave pokazale, da ima lahko zaščitne učinke proti raku. Prav tako naj bi spodbujal razstrupljanje. 

"Jabolčni flavonoidi in antioksidanti so tudi koristni za vzdrževanje zdravega krvnega sladkorja," dodaja dietetičarka. 

In potem so tu še rumena jabolka, ki so rumena zaradi vsebnosti karotenoidov. Ti "zmanjšujejo tveganje za nekatera rakava obolenja in očesne bolezni", razloži Lindsay-Adlerjeva.  

Sprva vsa jabolka vsebujejo klorofil. Ko dozorijo, se klorofil razgradi in razkrije karotenoide in druge snovi, ki dajo rumenim in rdečim jabolkom značilno barvo. 

Jabolka vsebujejo tudi pektin, ki "deluje kot prebiotik in hrani koristne bakterije v črevesju ter tako poskrbi za zdrav prebavni sistem". 

Poleg tega "kalij pomaga sprostiti krvni obtok, kar lahko zmanjša tveganje za srčno-žilne zaplete, povezane z visokim krvnim tlakom."

Že če boste pojedli eno jabolko na dan, boste torej naredili nekaj dobrega. Ne glede na to, katero sorto boste izbrali. 

Viri: foxnews.com, www.unlockfood.ca, www.readersdigest.ca

Preverite še:

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?