Enostaven in hitro pripravljen. Okusen in tudi veliko bolj zdrav kot marsikateri drug prigrizek – bananin čips.
Banana je popoln, zdrav (tudi zelo priročen) prigrizek in eden tistih sadežev, ki nam je na voljo vse leto.
Banano lahko uporabimo tudi v marsikaterem receptu:
- za pripravo slastnega pudinga denimo,
- za nadgradnjo zajtrka,
- iz banan lahko spečemo noro dober bananin kruh ali
- pripravimo slasten fro-yo iz dveh sestavin.
No, danes pa imamo še tri noro dobre recepte za ...
Bananin čips!
V slani, sladki in pekoči različici.
Chrissy Teigen, manekenka in avtorica kuharske knjige, je na Instagramu delila te fantastične recepte za bananin čips, ki si ga lahko privoščite brez slabe vesti.
Za vse tri recepte:
- Pečico segrejte na 200 stopinj Celzija,
- pripravite pekač za peko in
- 1 nezrelo banano (zeleno, zelo trdo – bolj je trda, boljša je).
(Sestavine za približno ¾ skodelice, seveda lahko vse podvojite ali potrojite ali ... No, saj veste.)
Klasična različica: slan bananin čips
Banano le preprosto malce osolite. Zmešajte z malo olja, razporedite po pekaču in osolite po okusu.
Tu pa sta še dva slastna recepta:
Sladek bananin čips s cimetom
Sestavine:
- 2 žlici stopljenega kokosovega ali rastlinskega olja
- 2 žlici sladkorja
- ½ čajne žličke mletega cimeta
- ščep drobno mlete soli
Priprava:
Banano narežite na tanke rezine. V posodi jih zmešajte z oljem.
Rezine razporedite po pekaču in pecite približno 8 minut.
Medtem v majhni posodici zmešajte sladkor, cimet in sol.
Bananin čips vzemita iz pečice, potresite z mešanico cimeta, sladkorja in soli ter pekač postavite nazaj v pečico za približno 4 do 5 minut oz. dokler niso rezine hrustljave in zlato-rjave.
Bananin čips popoloma ohladite.
Spicy Thai čips
Sestavine:
- žlica stopljenega kokosovega ali rastlinskega olja
- 1 ½ čajne žličke katerekoli ribje omake
- 1 čajna žlička sladkorja
- ½ čajne žličke mletega čilija (ali manj, če je preveč pikantno za vas)
Priprava:
Banano narežite na tanke rezine. V posodi jih dobro zmešajte z oljem, ribjim oljem, sladkorjem in čilijem (vse rezine morajo biti dobro prekrite z začimbami).
Rezine razporedite po pekaču.
Pecite do lepe zlato-rjave barve oz. dokler niso hrustljave. 13-14 minut. Po potrebi minuto ali dve dlje.
Pekač vmes enkrat obrnite.
Vzemite iz pečice, popolnoma ohladite in uživajte.
Preverite še:
View this post on Instagram
Novo na Metroplay: "Vse več mladih zboli za rakom" | Klara Čampa