Ovsena kaša že od nekdaj slovi kot zdrava hrana za zajtrk. Če želite shujšati, je smiselno, da si pri doseganju svojih ciljev pomagate z zdravim živilom, kot je ovsena kaša. Zakaj je to najboljši zajtrk na svetu? Po enem tednu boste začutili, da se vam prebava normalizira in telo pridobiva energijo.
Oves je eno najbolj zdravih žit na svetu. Čeprav smo ga po krivici zanemarili, so ga naši predniki redno uporabljali. Ovseni kosmiči, kot jih poznamo danes, niso niti približno tisto, kar bi morali jesti. Predelani ovseni kosmiči niso zdravi. Najbolj zdravo je, da kupite cel oves, ga zmeljete in iz te moke naredite kašo z dodatki po lastni izbiri. Prava domača ovsena kaša je neverjetno hranljiva. To polnozrnato živilo lahko pomaga pri izgubi teže, povrne zdrav holesterol, nudi odlično izbiro vlaknin in še več.
Ovseni kosmiči so bogati s hranilnimi snovmi, cenovno dostopni in jih je mogoče neskončno prilagajati, zato so za mnoge osnovni zajtrk. Oves je bogat z zdravimi ogljikovimi hidrati in vlakninami, zato je odličen zajtrk za ljudi, ki pazijo na telesno težo.
Ne glede na to, ali ga jeste surovega ali kuhanega, je oves idealno živilo za hujšanje.
Zakaj je dobro, da svoj dan začnete z ovsenimi kosmiči?
Ker ovsena kaša prekipeva od številnih zdravju koristnih snovi, se zdi neumno, da ne bi razmišljali zunaj sklede za zajtrk in jo dodali v več jedi, kajne? Ne le, da vsebuje veliko vlaknin, hranil, ki dokazano izboljšujejo zdravje in pospešujejo hujšanje, je tudi eden najboljših virov odpornega škroba. To je škrob, ki se počasi prebavlja in sproža sproščanje prebavnih kislin, ki zavirajo apetit in pospešujejo izgorevanje kalorij.
1. Spodbujajo delovanje črevesja
Vlaknine v ovsu pomagajo očistiti črevesje in spodbujajo zdravo prebavo. Pomagajo tudi izboljšati splošno zdravje prebavil, tako da zagotovijo, da hrana v določenem času pride tja, kamor mora priti.
2. Spodbujajo zdravje srca
Raziskave dokazujejo koristi ovsenih kosmičev za zdravo srce in zmanjšano tveganje za bolezni srca, kot je koronarna srčna bolezen. Antioksidanti in zdrave vlaknine v ovsu so odlična izbira za zajtrk za tiste, ki morajo znižati raven slabega holesterola.
3. Zmanjšujejo tveganje za raka debelega črevesa
Raziskave so bile izvedene na 2 milijonih ljudi v Evropi, ki so pokazale, da lahko visoka raven prehranskih vlaknin prepreči nastanek raka debelega črevesa. Da bi se izognili tej neprijetni bolezni, jejte čim več ovsenih kosmičev.
4. Znižujejo krvni tlak
Neka študija je pokazala, da ima lahko redno uživanje ovsenih kosmičev za zajtrk enak učinek kot jemanje zdravil za visok krvni tlak. Ovseni kosmiči pa so le pomoč pri zniževanju krvnega tlaka in ne smejo nadomestiti zdravil.
5. Uravnavajo krvni sladkor
Primarne topne vlaknine v ovsu, znane kot beta glukan, se ob zaužitju delno raztopijo v vodi in v želodcu tvorijo gosto snov, ki ima močne zdravstvene koristi. Ena od glavnih prednosti te vlaknine je njena sposobnost, da pomaga znižati raven sladkorja v krvi in zmanjša odpornost proti inzulinu pri bolnikih s sladkorno boleznijo tipa 2.
Kako jesti ovsene kosmiče za hujšanje
Čeprav ima ovsena kaša številne koristi za zdravje, se je treba zavedati tudi morebitnih slabosti. Preverite, čemu se morate izogibati ali na kaj morate biti pozorni pri vključevanju ovsenih kosmičev v svojo prehrano:
Ne dodajajte preveč sladkorja in dodatkov: Ovseni kaši, ki je sama po sebi zelo pusta, je morda mamljivo dodati nekaj sladkosti in maščobe. Vendar se kalorije iz rjavega sladkorja, masla in sirupa hitro povečajo. Namesto tega se odločite za sadje. Če ji dodate nekaj borovnic, je to odlična ideja. Za dodaten in zdrav vir maščob pa svoji ovseni kaši lahko dodate tudi žlico mandljevega masla.
Bodite pozorni na velikost porcij: Čeprav je priporočena velikost porcije pol skodelice suhega ovsa zdrava, je lahko ovsena kaša zelo kalorična in v velikih količinah vsebuje preveč ogljikovih hidratov. To bi lahko oviralo doseganje ciljev izgube telesne teže. Privoščite si svojo ovseno kašo, vendar pazite, da ne pretiravate.
Ne uporabljajte instantnega ovsa ali ovsa z okusom: Čeprav so kalorije, maščobe, ogljikovi hidrati in beljakovine v različnih vrstah ovsa podobne, pa njihov vpliv na krvni sladkor ni enak. Ker je instantni oves bolj predelan, ima manj vlaknin in zato višji glikemični indeks.
Dobro uravnotežena, zdrava prehrana z nizko vsebnostjo maščob mora vključevati več minimalno predelanih živil, kot so polnozrnata živila, ki imajo nizko vrednost glikemičnega indeksa. Podobno se je treba izogibati tudi aromatiziranim ovsenim kosmičem, saj so pogosto polni predelanega sladkorja, ki ga vlaknine ne odtehtajo.