17 nasvetov za hitro pomoč ob napadu anksioznosti

17 nasvetov za hitro pomoč ob napadu anksioznosti (foto: Shutterstock) Shutterstock
28. 9. 2019

Vas nenehno prevevajo skrbi? Ne morete najti miru? Ponoči ne spite? Ob napadu anksioznosti si pomagajte s spodnjimi nasveti.

1.

»Kako lahko na svojo situacijo pogledam z drugega zornega kota?« To se vprašajte vsakič, ko začenjate čutiti pritisk in potem usmerite pozornost na iskanje rešitve.

2.

Pojdite na 30-minutni sprehod, sami ali s štirinožnim prijateljem. Gibanje je čudovita metafora za puščanje stvari za seboj. Ko greste ven iz svojega stanovanja, greste tudi 'iz glave'. Poleg tega vsakršna rekreacija dobro vpliva na mentalno zdravje.

3.

Pijte dovolj vode. Hidracija igra pomembno vlogo pri ohranjanju zdravega telesa in uma. Voda odstranjuje toksine, izboljšuje delovanje možganov in jim dostavlja potrebne hranljive snovi.

4.

Vas je nekaj spravilo ob živce? Ko vam začne srce biti hitreje, naredite 10 sklec, 20 počepov, 15 poskovov ... Takšna hitra vadba vam pomaga sprostiti nakopičeno energijo in zatre nervoznost.

5.

Recite si: »Nisem vzrok in nisem zdravilo,« kadar se nekdo v vaši bližini vede tako, da v vas prebuja anksioznost. Ne jemljite tujih problemov na svoja pleča.

6.

Naučite se prepoznavati in uravnavati svoja čustva. Ne bodite preveč impulzivni. Vzemite si čas in v miru razmislite o situaciji ter o informacijah, ki vas razburijo.

7.

Pomislite, koga občudujete zaradi optimističnega pogleda na življenje. Kadar ste soočeni z izzivom, ki mu niste kos, se vprašajte, kako bi reagirala ta oseba. Anksioznost lahko vzbudi občutek izolacije ali hude osamljenosti, četudi ste obkroženi z ljudmi. Kadar ti ljudje niso sposobni proizvesti pozitivne energije, se spomnite na tiste, ki jo. Naj vas inspirirajo!

8.

Kadar vas skrbi priprava na določeno preizkušnjo, na primer na težek izpit ali zahteven projekt v službi, poskusite naslednjo tehniko: odmerite si 25 minut časa za študij, ki mu sledi obveznih 5 minut odmora. Cile ponovite 4-krat, nato pa si vzemite 15-20-minutni odmor. Tako boste veliko bolj produktivni in po manjšim stresom, kot če neprenehoma garate več ur zapored.

9.

Končajte z delom, ko je konec vašega delovnega časa. Vsaka stvar lahko počaka do jutri. Tudi vaše zasebno življenje je pomembno!

10.

Prakticirajte vaje čuječnosti. Namesto da svoje skrbi in težave vržete na bližnjega takoj, ko se vrnete z dela, si privoščite kratek sprehod in v tišini opazujte naravo, prisluhnite pticam, uredite misli glede vsega, kar se je dogajalo skozi dan in se z njimi pomirite tako, da nekajkrat globoko vdihnete in izdihnete.

11.

Smejte se! Čim več. Še posebej v situacijah, ki se vam zdijo zoprne in resne ter vas navdajajo z nervozo in strahom - smeh vas bo vsaj delno razbremenil.

12.

Iz družbenih omrežij odstranite vse ljudi, ki so nesramni in negativni.

13.

Ko imate proste dni, načrtujte zabavne aktivnosti. Preživljanje časa zunaj in druženje z ljudmi, ki vam že s samo prisotnostjo polepšajo dan in vas razveselijo, je zelo pomembno za zdravje.

Poleg tega pa je znanstveno dokazano, da načrtovanje izboljšuje razpoloženje ter vam daje dodaten občutek kontrole v časih, ko se vam zdi, da je nimate dovolj.

14.

Namesto poročil ali prebiranja novic prek spleta, vzemite v roke časopis. Ali knjigo. Tam vas ne bo nihče bombardiral z novicami, ki izzovejo strah, dvome in negativno mišljenje.

15.

Očistite stanovanje in se znebite vse nepotrebne krame. To bo blagodejno vplivalo tudi na vzpostavitev reda v glavi.

Pred začetkom dela 15 minut urejajte pisarno, pred odhodom v posteljo pospravite kopalnico ali kuhinjski pult, uredite delovno mizo, pripravite stvari za naslednji dan ... Naslednje jutro boste dan začeli veliko bolj mirni.

Preverite: Čiščenje doma (in duše) -  24 stvari, ki se jih morate znebiti ta trenutek

16.

Sprejmite realnost. Pozitivno mišljenje je še kako pomembno, toda pretvarjanje, da težav ni, nikomur ne pomaga. Kdor ni nikdar slabe volje, si laže in se izogiba svojim pravim čustvom.

17.

Sprejmite, da ste anksiozni. In da se bostve morali verjetno bolj potruditi, kot nekdo drug, da boste našli svoj mir. Ne pozabite pa, da ima v življenju določene izzive. 

Preberite še: 7 načinov, kako premagati škodljivo samokritičnost

Vir: Psychology Today

Pripravila: VH