3 pomembni razlogi, zakaj Japonci NE telefonirajo na avtobusu in vlaku (tudi vi ne boste več)

3 pomembni razlogi, zakaj Japonci NE telefonirajo na avtobusu in vlaku (tudi vi ne boste več) (foto: profimedia) profimedia
3. 11. 2022

Ste že bili na Japonskem? Poglejmo, kaj se skriva za navado ali nepisanim pravilom, da se na javnem prevozu ne uporablja telefona. 

Če radi potujete, potem veste, da si je dobro malce prebrati o državi, kamor odhajate, saj lahko doživite kulturni šok. Poleg tega imajo različne države navade, ki bi jih morali upoštevati tudi tujci, oziroma vas bodo bolj spoštovali, če jim sledite. 

Na Japonskem je na primer normalno in prav nič nesramno, če srkate, medtem ko jeste juho. To je nekakšen kompliment kuharju. Svojega navdušenja pa ne izkažite z napitnino in še manj vztrajajte, da jo zaposleni sprejme. To je izredno nevljudno. 

Nekaj pozornosti namenite tudi vedenju medtem, ko se vozite z avtobusom ali vlakom. Na javnem prometu ne boste videli Japonca, ki govori po telefonu, saj tega praviloma ne počnejo. Zvonjenje raje utišajte, saj je skrajno nevljudno, če vam zazvoni telefon. 

Japonska kultura ne posega v tuj prostor, kar velja tudi za telefonske pogovore. Tu so 3 razlogi, zakaj Japonci ne telefonirajo med vožnjo: 

Ljubijo zasebnost

Svojo in tujo zasebnost jemljejo izredno resno, zato ne prisluškujejo pogovorom drugih niti ne opravljajo svojih. Med vožnjo z vlakom in avtobusom zato raje spijo, berejo, razmišljajo, poslušajo glasbo ... Skratka izkoristijo čas za sproščanje, saj so njihove službe precej stresne. Vsak trenutek tišine je zanje dragocen. 

Spoštujejo bonton

Javni prevoz ima na Japonskem nekaj pravil, ki med drugim prepovedujejo glasno zvonjenje telefonov, uživanje hrane in pijače, razen vode. Izjema so dolge razdalje, pri katerih je hrana dovoljena, vendar se pričakuje, da bo potnik izbral živila, ki nimajo intenzivnega vonja. Prav tako boste morali zdržati brez dolgih telefonskih pogovorov. 

Nepisano pravilo

Japonci se nam lahko zdijo zadržani in zaprti, saj se ne želijo vsiljevati drugim  in se zapletati v interakcije z osebami, ki jih poznajo le površinsko ali sploh ne. To velja tudi v primeru javnega prepira, kar lahko pomeni celo to, da Japonci ne bodo nudili pomoči, saj se ne želijo vtikati v težave drugih.