S TEMI načini si lahko HITRO pomagate ob bolečem grlu

S TEMI načini si lahko HITRO pomagate ob bolečem grlu (foto: Profimedia) Profimedia
24. 3. 2023

Ob spremembah letnih časov se pri nekaterih ljudeh pojavijo nenadni prehladi in boleče grlo, kar je lahko zelo moteče in izčrpavajoče.

Pekoč občutek v grlu lahko med drugim povzročijo:   
  • Onesnaženje    
  • Zelo vroča hrana ali tekočina   
  • Pikantna hrana    
  • Hujši refluks kisline iz želodca
  • Okužba grla    
  • Alergijske reakcije na nekatera živila

Predlog domačih sredstev, ki jih lahko uporabite za hitro olajšanje:

Izogibajte se dražljivim snovem

Če vas peče v grlu, je ne glede na razlog zelo pomembno, da se zdravo prehranjujete ter se izogibate živilom in navadam, ki lahko dražijo vaše grlo. Izogibajte se kajenju, pitju alkohola, obiskovanju prašnih prostorov, uživanju tople, začinjene ali kisle hrane, kave ali čaja ter nezdrave hrane. Namesto tega poskusite čim bolj sprostiti grlo in jesti mehko, zdravo hrano.

Grgranje tople slane vode

Grgranje tople vode v katero date 1/4 čajne žličke soli pripomore k olajšanju bolečin v grlu. Uporaba soli namreč povzroči, da tkiva vašega grla sprostijo tekočino, kar pomaga pri odstranjevanju virusa in omogoča, da se sluz sama odvaja. Poleg tega čez dan pijte čim več vode, da boste hidrirani.

Preizkusite domača sredstva

Čeprav je na voljo veliko zdravil brez recepta za pomiritev bolečega grla, lahko poskusite tudi z nekaterimi domačimi sredstvi. To je na primer tudi: uporaba medu, izpiranje nosu in sinusov, jemanje dodatkov vitamina C in D ter uživanje toplih tekočin, ki lahko pomagajo ublažiti nelagodje zaradi vnetega grla. Tudi zelišče poprove mete ima protivirusne, protimikrobne in protivnetne lastnosti. Te lastnosti imajo pomirjujoče in zdravilne lastnosti, ki lahko odpravijo bakterije, glivice in viruse, ki so verjetni vzrok težav.

Pitje zeliščnih čajev

Pijte nekatere zeliščne čaje kot je kamilica, meta, čaj iz navadnega sleza in ingverjev čaj, ki lahko pomagajo pri obvladovanju simptomov vnetega grla. Raziskava, objavljena v reviji Biomedicines, je pokazala, da se lahko zeliščni čaji spopadejo s streptokokom, bakterijo, ki je odgovorna za angino v grlu. Prav tako lahko v napitek zmešate tudi malce kurkume, ki ima protivnetne učinke ali pa si iz tega pripravite čaj.

Lahkotna dieta

Nekatera živila in pijače lahko zaradi svojega sproščujočega učinka pomagajo ublažiti pekoč občutek v grlu. Uživajte živila, kot so jajčni beljak, jogurt, ingver in oves. Pijete lahko zeliščno juho, juho, zelenjavne smoothije in napitke brez kofeina. Pomaga lahko tudi topel čaj z medom. Ne pozabite, da ne pretiravajte z nobenim obrokom ali pijačo.

Ne prezrite hujših simptomov

Za prehranske predloge za pomiritev pekočega grla se lahko posvetujete tudi z zdravnikom. To je nujno v pimeru, če se pojavijo kakršni koli simptomi, ki kažejo na resnejšo bolezen. Z zdravnikom se pogovorite, če vam po 10 dneh pojavljanja teh simptomov ne postane bolje. Ne prezrite resnosti situacije, če se pojavijo težave pri dihanju, izpuščaj, nezmožnost pitja ali požiranja sline, težave pri odpiranju ust ali spremembe glasu. 

Vir: mayoclinic.org

Morda vas bo zanimal tudi:

Pogovor z zdravnico in specialistko interne medicine, Dr. Ano Debevc Prašnikar, ki že vrsto let raziskuje načine, s katerim lahko podaljšamo mladostno delovanje našega telesa. 👇