Stari Grki so pravili, da je to najbolj zdravilna rastlina na svetu: ščiti pred rakom, skrbi za zdravo prebavo in krepi imunski sistem

12. 6. 2024
Deli
Stari Grki so pravili, da je to najbolj zdravilna rastlina na svetu: ščiti pred rakom, skrbi za zdravo prebavo in krepi imunski sistem (foto: Profimedia)
Profimedia

Ima neverjetne učinke, posadite pa jo lahko kar doma.

Origano je začimba, ki je pri nas precej široko zastopana. Posadimo ga lahko kar na svojem vrtu ali balkonu, uspeva tudi v notranjih prostorih. Kot začimba se origano uporablja svež in posušen. Svežega dodajamo v solate, mesne jedi, divjačino in ribe. Poleg tega, da skrbi za slasten okus, origano prinaša tudi izjemne koristi za zdravje.

Ne spreglejte:

Kako origano vpliva na telo?

Origano vsebuje vitamine A in C, železo, selen in kalcij. Stari Grki so verjeli, da origano deluje kot protistrup. Uporabljali so ga za zdravljenje kožnih izpuščajev in okužb. Prav tako so verjeli, da krave, ki uživajo, dajejo okusnejše meso. Origano so jemali tudi za boljši spanec.

Še danes mnogi pravijo, da je olje divjega origana najmočnejši naravni antibiotik, ki uspešno deluje proti več kot 25 vrstam bakterij, glivic in virusov. Na portalu kafe.rs poročajo, da je olje divjega origana 337-krat močnejši antioksidant od zelenega čaja, 130-krat močnejši od limone in 30-krat močnejši od česna. Poleg tega lahko olje divjega origana krepi imunski sistem, upočasnjuje staranje in celo ščiti pred rakom.

Origano se uporablja tudi kot čaj za krepitev organizma, zdravljenje prebavnih težav (zlasti driske) in dihalnih bolezni, zunanje pa se ga uporablja proti raznim vnetjem kože in sluznic. Eterično olje divjega origana je učinkovito pri okužbah grla in ust, blaži kašelj in krepi imunski sistem.

Kako origano gojiti dom?

Origano je čudovita dekoracija v vrtu, saj privablja metulje in čebele. Vsebuje naravne insekticide, zato ne potrebuje dodatne zaščite pred škodljivci. Ker izhaja iz sredozemskega podnebja, origano potrebuje veliko sončne svetlobe in raste v rahli in suhi zemlji. Rastlina ni pretirano zahtevna glede zalivanja; zalivati jo je potrebno le, ko je zemlja popolnoma suha na otip.

Če sadimo origano na prostem, je priporočljiv čas za to spomladi. Ko rastlina doseže višino okoli 15 cm, je potrebno skrajšati vrhove za 5-7 cm, da spodbudimo rast stranskih vejic. Cveti od julija do avgusta.

Vir: kafe.rs

Novo na Metroplay: "To so osnovni stebri zdravja" | Nina Dušić Hren