Nefizični vzroki za pomanjkanje energije (in kaj lahko storite)

Nefizični vzroki za pomanjkanje energije (in kaj lahko storite) (foto: Pixabay) Pixabay
14. 8. 2021

Se tudi vam dogaja, da ste neprestano utrujeni tudi, če dnevno dobite dovolj spanja, se zdravo prehranjujete ter redno (zmerno) gibate? Vzrok se morda sploh ne skriva v vašem fizičnem stanju, temveč psihičnem! Preberite si 4 najpogostejše nefizične vzroke za pomanjkanje energije in predloge, kako si lahko pomagate.

Služba, ki vas ne izpolnjuje

Eden najpogostejših vzrokov za pomanjkanje energije je služba, ki vas ne izpolnjuje. V svoji službi ponavadi preživite najmanj tretjino svojega dneva in nič nenavadnega ni, da ima torej delo velik vpliv na naše počutje. Če imate službo, ki vas ne izpolnjuje, lahko to privede do občutka utrujenosti, celo izčrpanosti.

Služba, ki vas ne izpolnjuje lahko pomeni, da:

  • Ne marate svoje službe
  • Vam ni všeč delo (mogoče ostajate tam zaradi dobrega plačila)
  • Se nič novega ne naučite
  • Vam je v službi dolgčas
  • Nimate možnosti napredovanja in rasti
  • Imate slabe odnose s sodelavci

Seveda nobena služba ni popolna in zgodi se, da imamo kdaj slabe dni. A če že dlje časa čutite, da ste v službi nezadovoljni, je vsekakor to znak za spremembo. Ne samo, da vam taka služba lahko trati energijo - študije so pokazale, da je neazdovoljstvo v službi povezano tudi s številnimi drugimi težavami, kot so depresija, nespečnost, motnje v koncentraciji in še dosti drugih.

Kaj lahko naredite? Seveda je idealna možnost, da zamenjate službo ali vsaj pozicijo. V prvi vrsti je pomembno, da se dovolj poznate, da veste, kaj početi. Vzemite si čas in si napišite seznam stvari, ki vas zanimajo in v katerih ste dobri. Zapišite si vse hobije, aktivnosti, teme o katerih radi berete.. Skratka vse. Tako boste lažje vedeli, kateri poklici bi vam ležali. Na področjih, ki so vam zanimivi se lahko udeležite tudi kakšnih dodatnih izobraževanj in tako dobite še več znanja. 

V kolikor menjava službe ni opcija, lahko v svojem delu poiščete tiste stvari, ki vas veselijo. Razmislite, kaj točno vam pri službi ni všeč ter to v čim večji možni meri spremenite.

Preobremenjenost

Se vam kdaj zgodi, da imate na svojem "to-do" seznamu neskončno število opravil? Že sama misel na to, kaj vse nas v nekem dnevu čaka, lahko privede do utrujenosti. V kolikor se dlje časa počutite preobremenjene, lahko to vodi celo do izgorelosti.

Poleg tega pa smo ob občutku obremenjenosti tudi manj efektivni. Če imate občutek, da ste si zadali preveč stvari, vas lahko to hitro paralizira in vam okupira misli. Lahko popolnoma zmrznete ob načrtovanju, česa se prvo lotiti. 

Kaj lahko naredite? Najbolje je, da začnete delati bolj premišljeno in efektivno. Planirajte si svoje dni in si že vnaprej zapišite vse obveznosti. Za vsako si pripišite tudi, koliko časa ji boste namenili in kdaj boste delo opravljali. Morda zveni malo smešno, a res si zapišite vse - kdaj boste peljali otroke v šolo, kdaj boste jedli kosilo, se stuširali, telovadili, delali, oprali posodo... Ne pozabite vključiti tudi časa za vožnjo in vmesnih pavz. V kolikor ugotovite, da imate še vedno preveč opravil za en dan, jih poizkusite prerazporediti na druge dneve ali kakšno celo umakniti. Za pomoč lahko prosite tudi ostale družinske člane, prijatelje, sodelavce...

"Ja" vsem ljudem

Verjetno se skozi dan ali teden pojavi veliko vprašanj iz strani sodelavcev, prijateljev, družine: Bi prišli na obisk? Bi lahko naredili neko dodatno nalogo? Ali pridete na kosilo? Lahko babico peljete na letališču? Pogosto se zgodi, da nam je težko zavrniti prošnje, sploh, če prihajajo iz strani ljudi, ki so nam blizu.

Če konstantno ugajate drugim, ne bo ostalo prostora za vas. Za svoje hobije in interese enostavno nimate časa. In če ves svoj dan namenite drugim, zelo malo ali nič pa sebi, je to lahko izjemno mentalno utrujajoče. Hitro lahko pride tudi do preobremenjenosti, o kateri je bilo govora prej. Pomembno je priti do spoznanja, da morate sami sebe postaviti na prvo mesto.

Kaj lahko naredite? Dobra stran tega je, da se lahko vedno naučite reči ne. Sprva je to seveda težje, zato si lahko postavite izziv, da boste recimo enkrat tedensko rekli "ne" nečemu, česar si v resnici ne želite. Svoje "ne-je" lahko potem stopnjujete, dokler ne pridete do točke, ko začnete sebe postavljati na prvo mesto. V kolikor opažate, da je to res velik problem, ki ga sami ne obvladujete, si še vedno lahko poiščete strokovno pomoč, denimo v obliki psihoterapije.

Pomanjkanje hobijev

Hobiji so kakor nekakšno "gorivo" za našo dušo. Včasih preko njih celo odkrijemo svoje poslanstvo. No, tudi sicer predstavljajo odlično obliko sprostitve. Hobiji so lahko različni; tek, ples, branje, fotografiranje, pisanje, nega kože, peneča kad... Skratka, karkoli kar vas osrečuje.

V življenju vedno pridejo tudi težje trenutki in takrat je še posebej pomembno, da se znamo sprostiti in odklopiti. Ravno po sprostitvi lahko včasih umirimo svoj um in sklenemo kakšne težje odločitve.

Če nimate prav nobenega hobija, ki bi vas napolnil, je to lahko mentalno izjemno izčrpajoče. Težje se spopadate z izzivi in tudi pri ljudeh, ki ne namenijo dovolj časa svojim hobijem, lahko pride do izgorelosti.

Kaj lahko naredite? Vzemite si več časa zase. Zopet si lahko naredite seznam vseh stvari, ki vas veselijo in zanimajo. Tako boste lažje našli hobije, ki bi vam bili všeč. Vsak dan si vzemite recimo eno uro in jo namenite izbrani aktivnosti. Če niste prepričani, kaj bi bilo za vas, pa lahko vedno preizkušate nove stvari in tako odkrivate, kaj vam je všeč in kaj ne. Priložnost dajte prav vsemu: od nogometa, pa do tečaja kiparjenja. Nikoli ne veste, kje boste odkrili novo hrano za dušo.

Najpomembneje je, da si prisluhnete in ugotovite, kaj je tisto, kar vam jemlje toliko energije. Enkrat, ko ugotovite vzrok, boste lažje odkrili tudi, kaj bi vam najbolj pomagalo. Od vsega pa je najpomembnejše, da postavite sebe in svojo energijo na prvo mesto.

Veronika Sivka