Kam na izlet? Najboljši izleti po Sloveniji za vse okuse!

Kam na izlet? Najboljši izleti po Sloveniji za vse okuse! (foto: Profimedia) Profimedia
23. 6. 2022

Se tudi vi sprašujete, kam na izlet? Za vas smo izbrskali ideje, ki bodo navdušile prav vse okuse. Preverite, kateri so najboljši izleti po Sloveniji.

Naša čudovita dežela ponuja lokacije, ki navdušujejo kolesarje, družine in vse aktivne posameznike, ki si želijo preživeti čas na svežem zraku, v krasnem okolju. Morda ne veste, kam bi se tokrat odpravili? Preverite, kam na izlet po vašem okusu!

Kako med izleti po Sloveniji izbrati pravega zase?

Kljub temu, da je Slovenija majhna, ponuja toliko zanimivosti, da je včasih kar težko izbrati, kam bi se odpravili. Pri tem je v prvi vrsti pomembno, da upoštevate lastne želje in zmožnosti, obenem pa tudi čas, v katerem se odpravljate. 

Sploh ob vikendih je priporočljivo, da izbirate nekoliko manj znane lokacije in se tako izognete pretirani gneči. Pred odhodom preverite vremenske razmere, v kolikor si želite vodenih doživetij, pa se pozanimajte, ali je potrebna predhodna rezervacija. 

Kam na izlet z družino?

Pri izletu z družino je še posebej pomembno, da se prilagodite željam, potrebam ter zmožnostim vseh članov. Mnogi izleti po Sloveniji so prilagojeni družinam in narejeni tako, da navdušijo prav vse generacije.

Preverite, kje vas čakajo adrenalinska doživetja, kateri izleti bodo navdušili ljubitelje živali, kako lahko postanete pastirji za en dan ter kam na izlet, če si želite odkriti zanimiva mesta.

Park Cukarca: vir neskončnih doživetij

Park Cukarca je pravi raj za družine in vse posameznike, ki obožujejo adrenalin ter aktivnosti na prostem.

Atrakcije, kot so največja umetna plezalna stena v Sloveniji, krožna učna pot, adrenalinski park ter park za kolesarje vas bodo naravnost navdušile. Nešteto možnosti za zabavo za vse generacije!
Preberite več >

Mali raj: idealna izbira za ljubitelje živali

Tudi vi z družino naravnost obožujete živali? S svojimi najmlajšimi se odpravite na kmetijo Mali raj, kjer vas čakajo prisrčne alpake, koze, ovce ter druge živali.

Kmetija se nahaja v neokrnjeni naravi in tako predstavlja idealen kotiček za sprostitev, razvajate pa lahko tudi svoje brbončice, saj kmetija ponuja številne lokalne dobrote. V bližnjem gozdu pa lahko kar sami naberete borovnice, divje jagode ter slastne gobe.
Preberite več >

Ptuj: naj vas očara mogočni grad

Si želite ogledati zanimivo mesto, obenem pa bi se radi izognili gneči? Obiščite najstarejše slovensko mesto, ki se ponaša s številnimi znamenitostmi.

Ptuj že od rimskih časov velja za izjemno in veličastno mesto. Ustavite se Minoritskem samostanu in obiščite eno najstarejših gotskih cerkva v Sloveniji, obvezno pa obiščite tudi mogočni grad in občudujte tamkajšnji čudovit razgled.
Preberite več >

Jezersko: postanite pastirji za en dan

Ste že slišali za Jezersko? Ta ledeniška dolina je resnično pravi raj na Zemlji, letos pa vas bodo presenetile številne nove aktivnosti, s katerim boste še bolje spoznali okolico, se povezali z naravo in spoznali življenje naših prednikov.

Z letošnjim letom se boste za en dan lahko spremenili v pastirja in odnesli sol ovcam v planino, lahko boste uživali v zdravilnih energijah gozda, si sami izdelali unikaten spominek iz ovčje volne ali pa raziskovali skrite kotičke Jezerskega z vodnikom. Obenem pa vas čakajo tudi zanimive gozdne izkušnje, kot so gozdna kopel, joga in poslušanje zvokov gozda.
Preberite več >

Pot med krošnjami Pohorje: narava iz drugega zornega kota

Vas navdušujejo naši gozdovi z mogočnimi drevesi? Oglejte si jih nekoliko drugače. Odpravite se na sprehod med krošnjami in postanite del gozdnega življenja.

Pot se nahaja v osrčju pohorskih gozdov in ponuja nepozabne razglede, obenem pa se srečate z živalskimi in rastlinskimi vrstami, ki jih ni nikjer drugje. Na poti vas čakajo tudi informacijske table, s katerimi se lahko skupaj naučite nekaj novega in se še bolj zaljubite v našo izjemno naravo.
Preberite več >

Pohodniški izleti po Sloveniji

Si želite nekoliko bolj aktivnega izleta, ki vključuje pohod ali vsaj daljši sprehod? Preverite, kam se odpraviti.

Energijska pot od Lijaka do Sekulaka

Od Lijaka do Sekulaka poteka energijska tematska pešpot, ki vas bo napolnila s prav posebno energijo.

Naravne lepote in slikovite vasice, skozi katere se boste sprehodili, vam bodo zagotovo popestrile dan. Za pobočni del poti je potrebna nekoliko boljša telesna pripravljenost, dolinski del pa je primeren tudi za lahkotne sprehode.
Preberite več >

Ratitovec: enostaven vrh s čudovitim razgledom

Si želite izjemnega razgleda, obenem pa niste v najboljši pripravljenosti? Povzpnite se na Ratitovec, ki vas po dobri uri in pol hoje nagradi z enim najlepših razgledov pri nas.

Ratitovec in njegovo prostrano travnato sleme se dviga nad Selško dolino. Severna stran je položno pobočje, južna pobočja pa strmo padajo na sončno teraso, kjer so nanizane slikovite soriške vasi. Nedaleč od Krekove koče na Ratitovcu se nahaja tudi Gladki vrh, ki ponuja še več nepozabnih pogledov.
Preberite več >

Slikoviti Bistriški vintgar

Odpravite se v izjemen Bistriški vintgar, ki navdušuje vse ljubitelje narave. Ozka dolina potoka Bistrice ponuja različne poti, ki so različnih težavnosti in tako poskrbijo, da je obisk primeren za vsakogar.

Vsa pot je speljana v senci mogočnih dreves, del poti celo skozi gozdni rezervat. Očarale vas bodo številne brzice ter slapovi, med katerimi je največji bistriški Šum, ki si pot utira čez 13 metrov razjedenega tonalita. Čakajo vas tudi pestre rastlinske vrste ter zanimivi ostanki človeškega bivanja in dela.
Preberite več >

Zajamniki: pravljična planšarska planina 

Kaj narediti, ko si želite izleta v naravo, radi bi osvojili kakšen vrh, vendar niste v najboljši pripravljenosti ali pa se vam preprosto ne ljubi na zahtevnejše ture? Obiščite planino Zajamniki, ki se nahaja na skrajnem južnem robu Pokljuke.

Planina je znana po lepi in razpotegnjeni poti s pastirskimi hišicami, prav tako pa vas bo razvajala z dih jemajočim razgledom na Julijske Alpe s Triglavom ter delom Bohinjskega jezera. Zadnja pastirska koča je nekoliko dvignjena in ponuja še lepši pogled.
Preberite več >

Kratek pohod na slap Peričnik

Slap Peričnik je s svojimi 52 metri eden najvišjih slapov pri nas, do njega pa lahko pridete s pomočjo enostavnega vzpona, ki traja samo 10 minut. Slap si lahko ogledate iz vseh zornih kotov - sprehodite se lahko celo za njim.

Povzpnete se še lahko na zgornji, manjši slap, do katerega po precej strmi poti prispete v nekaj minutah. Slap je sicer nižji, a je prav tako čudovit, predvsem pa ima manj obiskovalcev in tako omogoča večji mir. Če si želite daljšega izleta, se sprehodite ob potoku Bistrica in si oglejte dolino Vrata.
Preberite več >

V gorah je še posebej pomembno, da poskrbite za varnost. Tudi poleti bodite pripravljenih, da je na višjih vrhovih še kar nekaj snega, obenem pa je pomembno, da pohod vedno prilagodite svojim zmožnostim.

Preberite vse o nevarnostih v gorah, ki nam jih je zaupal Matjaž Šerkezi, strokovni sodelavec Planinske  zveze Slovenija in gorski reševalec >
Ko se odpravite v gore, upoštevajte naslednje napotke: 

→ Načrtujte pot.

→ V gore se odpravite z nahrbtnikom z nujno planinsko opremo.

→ Pokličite v planinsko kočo in rezervirajte spanje.

→ Držite se samo označenih poti.

→ Za obisk gora velja načelo postopnosti od manj zahtevnega do zahtevnejšega; od nižjega do višjega. Prva planinska tura naj ne bo Triglav, prihranimo si ga poznejši del poletja, ko bomo dobro uhojeni in bolje fizično pripravljeni.

→ Okusno hrano in osvežilno pijačo dobite v planinski koči, v nahrbtniku je zgolj malica in nekaj tekočine.

→ Obujte lahke, poletne planinske čevlje. Svetujemo visoke, lahko polvisoke, sploh za noge nevajene hoje po planinski poti.

→ V gore se odpravite zgodaj, ob štirih, petih in se na ta način skušajte izogniti poletnim nevihtam, ki jih spremljajo strele.

 Smeti nesite v dolino in jih odložite v koše za smeti.

→ Pri prečenju planinskih pašnikov upoštevajte življenjski prostor živali, ki se tam pasejo. Opazujte jih od daleč. Če imate s sabo pasje kosmatinčke, jih privežite na povodec.

→ Če pridete do pretrgane jeklenice in pot ni varna za prečenje, obrnite; če se ne počutite dobro ali pa imate slab dan; se usedite, zadihajte, poglejte naravo okrog sebe in se z nasmehom vrnite; če izgubite markacije, se vrnite po isti poti nazaj ...

Kaj pravite na kolesarski izlet?

Tudi kolesarski navdušenci pridete na svoj račun! Kolesarjenje je eno najbolj priljubljenih aktivnosti pri nas, zaradi česar danes najdemo že malo morje urejenih poti, ki so primerne za izlet s kolesom.

Naj vas očara Kranjska Gora

Krajši izlet, primeren tudi za družine in začetnike, poteka od Planice do planinskega doma Tamar. Planica sodi med najslikovitejše alpske doline v Sloveniji, saj jo odlikuje izredno lep pogled na gore in vrhove, ki jo obkrožajo.

Že sam ogled planiških skakalnic je edinstveno doživetje, sprehod po čudoviti naravi pa poskrbi za še dodatno zadovoljstvo. Vmes se lahko ustavite še v naravnem rezervatu Zelenci, kjer je našlo dom veliko živali in rastlin, voda pa je tako čista, da vidite vsako podrobnost na dnu. 
Preberite več >

Adrenalinski skok v kolesarske parke

Ste vedeli, da imamo v Sloveniji veliko zanimivih kolesarskih parkov? Številni so primerni tudi za začetnike, prav vsi pa se boste ob obisku nedvomno napolnili z adrenalinom. 

Če s kolesom radi zavijete na stranske, neuhojene poti, je to najbolje storiti v nadzorovanem okolju, ki je varno, a vseeno dopušča raziskovanje in preizkušanje svojih meja. Obiščite enega od kolesarskih parkov pri nas: med našimi predlogi sodijo Krvavec, Cerkno, Rogla, Kope, Jamnica in Rodbišče.
Preberite več >

Dolina Nadiže: zaljubite se v smaragdno reko

Dolina reke Nadiže je pravi biser, v katerega se ljubitelji narave naravnost zaljubijo. Ena od lepših kolesarskih tur vas popelje do Kobarida, ob smaragadni Nadiži, do naselja Robidišče ter pod vznožjem kobariškega Stola nazaj do Kobarida.

Če se naveličate kolesa, vas čakajo tudi številne druge aktivnosti v naravi. Vzemite kopalke in se osvežite v kristalno čisti vodi, oglejte si korita in tolmune reke Nadiže, obiščite eko kmetijo Rodbišče, v Breginju pa se nahaja tudi muzej.
Preberite več >

Vipava: ko si zaželite skoka na Primorsko

Če iščete izlet na Primorskem, se odpravite v Vipavo, staro naselje, ki leži v zgornji Vipavski dolini ob izviru reke Vipave. Naselje je tako prepredeno z vodo, da ima kar 25 mostov, zaradi česar je Vipava dobila nadimek "slovenske Benetke."

Zajahajte kolo in se iz Vipave odpravite proti Štanjelu, ki navdušuje s svojim starim videzom, ozkimi uličicami in kamnitimi hiškami. Najprej vam bo srce ukradla čudovita veduta strnjene vasi, ujeta med obzidje ter slikoviti grad. Obvezno pa obiščite tudi ikoničen Ferrarijev vrt, ki danes pritegne številne obiskovalce.
Preberite več >

S kolesom od Rateč do Obrežja

Zadnjih nekaj let se je možno s kolesom odpraviti od italijanske pa vse do hrvaške meje. Dobrih 200 kilometrov dolga trasa poteka od Rateč do Obrežja, na poti pa vas čakajo številne naravne lepote, edinstvena naselja ter druge znamenitosti, ki jih ponuja naša dežela.

Seveda pa vam ni potrebno prekolesariti vseh 200 kilometrov. Pred odhodom preverite, kje pot poteka in razmislite, kje bi kolesarjenje bilo najbolj smiselno glede na vaše želje in zmožnosti.
Preberite več >

Kot že omenjeno, pa svoje izlete prilagodite svojim željam in zmožnostim. Ko se naslednjič vprašate, kam na izlet, najprej razmislite, ali si želite preživeti dan v naravi ali mestu, koliko časa imate, koliko ste se pripravljeni voziti, ali imate potrebno opremo... Šele nato začnite z načrtovanjem. Le na ta način boste odkrili kotičke, ki vam resnično ustrezajo in izleti po Sloveniji bodo postali pravi užitek.