Obstaja določena hrana, ki resno ogroža vaše srce, zato se ji je dobro izogibati - še posebej, če imate težave s srcem.
Zdaj že vemo, da ima prehrana veliko vlogo pri našem zdravju in da redno uživanje neustreznih živil lahko na dolgi rok pripelje do številnih težav, kot so prekomerna telesna teža, bolezni jeter, prebavne težave, pa tudi srčno-žilno obolenja.
Živila, ki so škodljiva za srce, so običajno visoko predelana živila oziroma izdelki, ki vsebujejo veliko nasičenih maščob, transmaščob, konzervansov, soli in sladkorja. Če že imate kakšno srčno-žilno bolezen ali imate v družini nagnjenost k takim težavam, je še toliko pomembneje, da taka živila močno omejite.
Ne spreglejte:
- Koliko kalorij ima hamburger iz McDonald'sa?
- Strokovnjakinja opozarja: "To je NAJSLABŠA pijača za vaše srce!"
- 3 čaji, ki vam pomagajo pri hujšanju in odpravljanju maščobe na trebuhu
Katera živila so najslabša za srce?
Nasičene maščobe in transmaščobne kisline
Nasičene maščobe in transmaščobne kisline veljajo za najslabša živila za srce, saj imajo velik potencial za zvišanje ravni LDL holesterola ("slabega" holesterola) v krvi. Povišan holesterol pa predstavlja veliko tveganje za druge resne zaplete.
Živila, ki so bogata z nasičenimi maščobami in transmaščobnimi kislinami, so:
- Mastno meso, kot je denimo svinjina ali govedina;
- Predelane mesnine: klobase, hrenovke, salame, paštete, slanina (poleg nasičenih maščob vsebujejo tudi dodatke, ki se jim je treba izogibati);
- Polnomastni mlečni izdelki: polnomastno mleko, sir, smetana, maslo;
- Hitra hrana: hitro pripravljena hrana poleg visoke vsebnosti maščob vsebuje tudi veliko soli, sladkorja in aditivov;
- Ocvrta hrana: dunajski zrezek, ocvrt sir, ocvrt krompirček.
Slana živila
Prekomerno uživanje soli je povezano s povečanim tveganjem za visok krvni tlak, ki je pomemben dejavnik tveganja za bolezni srca. Zato je pomembno, da smo med kuhanjem zmerni z uporabo soli, dobro pa je tudi, da se izogibamo živilom, ki že sama po sebi vsebujejo veliko soli.
To so živila z visoko vsebnostjo soli:
- Predelani mesni izdelki, kot so klobase, slanina, paštete, salame, hrenovke;
- Konzervirane juhe in druga konzervirana hrana;
- Ocvrta in hitra hrana;
- Slani prigrizki (čips, smoki, kokice, krekerji...);
- Kupljene sladkarije (piškoti, bonboni, tudi določene čokolade vsebujejo presenetljivo veliko soli);
- Predpripravljene jedi in omake;
- Konzervirana zelenjava (na embalaži preverite, koliko soli vsebuje - če je ne vsebuje veliko, je varna za uživanje);
- Nekatera prehranska dopolnila in tablete (pred uživanjem preverite embalažo).
Sladka živila
Tudi hrana, ki vsebuje veliko sladkorja, lahko škodi zdravju srca. Povišane ravni sladkorja v krvi negativno vplivajo na zdravje srca. Tudi sladkorna bolezen je eden od dejavnikov tveganja za nastanek bolezni srca.
Živila, ki vsebujejo veliko sladkorja, so:
- Sladke in gazirane pijače, sadni sokovi, energijske pijače;
- Sladkarije z rafiniranim sladkorjem (čokolade, piškoti...);
- Kosmiči;
- Pecivo, torte, rogljički;
- Beli kruh;
- Sadni jogurti;
- Predpripravljene omake, juhe, solatni prelivi in pomake, kot sta kečap ali majoneza;
- Hitra hrana.
Da bi z gotovostjo vedeli, katera živila so lahko nevarna za vaše srce, je dobro, da pred uživanjem preverite vrednosti na embalaži. V splošnem imajo živila navedeno količino sladkorja, soli in maščob, kar vam bo pomagalo sprejeti boljše prehranske odločitve.
Vir: n1info.hr
- Preberite si še: Kaj jesti za zdravo srce?
Bonus video: Spoznajte Slovenko, ki je obiskala že preko 1400 slovenskih jezer
Novo na Metroplay: Novinar izza nagrade | N1 podkast s Suzano Lovec