Ne zavrzite jih, saj so zelo zdravilne: zdravnik deli 4 presenetljive dele sadja in zelenjave, ki bi jih morali jesti

14. 6. 2024
Deli
V nekaterih delih sadja in zelenjave, ki jih sicer pogosto zavržemo, se skrivajo koristni vitamini in antioksidanti. (foto: Instagram @gianninagibelli (Posnetek zaslona))
Instagram @gianninagibelli (Posnetek zaslona)

Sezonska setev je že obrodila prve sadove, ob čemer pridejo na račun vsi ljubitelji sadja in zelenjave.   

Pri uživanju sadja in zelenjave je precej običajno, da nekateri deli ne pridejo v poštev za to, da bi jih pojedli. Ob tem imamo v mislih predvsem steblo, semena ali povrhnji del nekaterega sadja in zelenjave, saj niso tako okusni kot drugi deli. 

Toda morda si boste ob tem, kar je o zavrženih delih sadja in zelenjave povedal priljubljen zdravnik, ki se pojavlja tudi na družbenih omrežjih, dr. Karan Rajan, bolj znan kot dr. Raj, premislili.

Ne spreglejte:

Koristni vitamini in antioksidanti v listih in steblih sadja in zelenjave  

Razlog se skriva predvsem v zdravstvenih koristih, saj so nekateri deli sadja in zelenjave, ki se navadno zavržejo, polni vitaminov in antioksidantov.  

1. Bogata hranilna vrednost v listih jagod 

V posnetku na TikToku je dr. Raj svoje sledilce pozval, naj pojedo vse dele jagod, vključno z listi. »Če jeste jagode, jejte tudi liste. Vrh jagode z listi je znan kot čaša in ima enako hranilno vrednost kot sama jagoda,« je povedal in dodal, da so listi polni polifenolov, ki so antioksidanti ter, da vsebujejo skoraj toliko veliko vitamina C kot jagode. Prav tako je opozoril, da vsebujejo tudi hranila, kot so vlaknine in magnezij.

2. Zdravilne vsebnosti, ki jih vsebuje steblo brokolija  

Priljubljeni zdravnik je podal priporočilo tudi glede brokolija in sicer, da ne uživamo le cvetov brokolija, kot je večini v navadi, temveč tudi steblo. Medtem ko so cvetovi polni visokih vsebnosti vitamina A, vsebuje steblo mnogo drugih hranilnih vrednosti, netopnih vlaknin in vitaminov C, E, K, kalij, magnezij, železo, folat in cink.  

@dr.karanr

Kitchen food hacks

♬ original sound - Dr Karan Raj

3. Moč vitaminov v listih redkvice

Če ste med ljubitelji redkvice, ki je polna vitaminov in v pomoč pri razstrupljanju telesa in hujšanju, ne pozabite na liste redkvice, ki so prav tako bogati z bistvenimi vitamini. Dr. Raj je glede tega povedal: »Če imate redkev in ne jeste listov, vam manjka polovica rastline. Listi redkvice so polni vitamina C in vitamina A. Pravzaprav le 100 gramov listov lahko ponudi skoraj četrtino vašega dnevnega vnosa vitamina C.«  

4. Ne zgolj jabolko, koristne so tudi jabolčne peške 

Na koncu je zdravnik še svetoval, naj ljudje poleg jabolk zaužijejo tudi jabolčne peške. »Če jeste jabolko, pojejte še sredico jabolka. Večina dobrih črevesnih bakterij ali koristnih probiotikov, ki jih najdemo v jabolku in so dobri za zdravje črevesja, se dejansko nahaja v sredici jabolka, ne v mesnatem delu.« Poleg tega uživanje sredice jabolka poveča vnos prebiotičnih vlaken.

Ob tem pa je dobro omeniti, da jabolčna semena sicer vsebujejo majhno količino kemikalije, ki proizvaja cianid, ki je strupen za ljudi. Toda po ocenah strokovnjakov bi jih morali pojesti veliko količino, med 150-300, da bi bile smrtno nevarne, ob čemer pa ob povprečnem številu jabolčnih pešk, ki jih vsebuje jabolko (okrog 5 do 8), ni razloga za preplah.   

Vir: express.co.uk