Sendvič predstavlja priljubljeno izbiro za prigrizek, še zlasti, če nam primanjkuje časa ali pa se odpravljamo na kakšno pot.
Poleg cenovno ugodnega prigrizka lahko z manjšo mero ustvarjalnosti pripravimo raznolik prigrizek iz sendviča, ki je tudi hranljivo bogat. Ob tem so seveda določena živila bolj zdrava izbira, ki jo lahko porabimo kot nadev.
Dietetik Nigel Denby je sestavil seznam najpogosteje uporabljenih sestavin v sendvičih in v nadaljevanju razkrivamo, katera živila po njegovem mnenju predstavljajo najboljšo izbiro in katerih ne bi smeli uživati prepogosto.
Ne spreglejte:
- Kdaj jesti zajtrk? Če želite pospešiti metabolizem, si ga privoščite ob tej uri
- Imejte jih vedno pri roki: 8 živil, ki ne smejo manjkati na jedilniku starejših od 50. let
- 8 sadežev, ki bi jih poleti obvezno morali uživati vsak dan
Katera živila predstavljajo najbolj zdrav nadev v sendviču?
Sir z nizko vsebnostjo soli in nasičenih maščob
Dietetik trdi, da je sir dober vir kalcija za zdrave kosti, zato je lahko dobra izbira v sendviču. Pri tem pa vseh sirov ne gre metati v isti koš, saj imajo nekateri velike količine natrija in nasičenih maščob, zato bodite pri izbiri pozorni, da izberete vrsto sira, ki je čim manj predelana. Dobra izbira je na primer čedar.
Jajca na različne načine
Kot eno izmed najboljših živil, ki jo lahko jeste v sendvičih, Denby izpostavlja tudi jajca. »Jajca so naravna beljakovina, ki vsebuje vse esencialne aminokisline. Prav tako so polna drugih pomembnih hranil, kot so železo in vitamini, zato so odlična izbira za sendviče,« pravi. Za povrh si jih lahko pripravite na raznolike načine in jih uporabite kot dodatek.
Piščanec in pusta govedina
Na seznamu dobrih sestavin za nadev za sendviče sta tudi piščanec in govedina. Piščanec zagotavlja dober vir beljakovin in vitamina B, selena in fosforja. Po drugi strani pa je pusta govedina polna železa, kar je eden izmed načinov, ki pripomore k zadostni oskrbi s tem življenjsko pomembnim mineralom.
Losos
Beljakovinsko bogata riba, ki je priljubljena izbira tudi v sendvičih, je losos. Denby poudarja, da je losos odličen vir beljakovin in mega-3 maščobnih kislin. Za svoj prigrizek lahko izberete konzerviranega, dimljenega ali svežega lososa, saj so vse možnosti dobra izbira.
Ne pozabite na zelenjavo
Konec koncev je tudi zelenjava odlična izbira za uživanje v sendvičih, toda, če imate navado izbrati le zelenjavo, dodajte tudi namaz ali kaj podobnega, kar vsebuje beljakovine. »Poskrbite, da bo nadev imel malo beljakovin, sicer lahko kmalu po obroku začutite lakoto in izberete nezdrave prigrizke. Dobra možnost predstavlja čičerikin namaz,« dodaja Denby.
Priljubljena živila v sendvičih, ki jih ne bi smeli uživati prepogosto
Med priljubljene dodatke v sendvičih spadajo tudi živila kot so šunka, tuna, slanina in klobase, ki pa jih ne bi smeli jesti prepogosto, še zlasti ne vsakodnevno.
Šunka je po mnenju dietetika kljub priljubljenosti in vsebnosti beljakovin, namreč polna soli in večjih količin maščobe, zato boljšo alternativo predstavljajo pusta govedina, perutnina ali riba. Podobno velja tudi za slanino in klobase, ki so sicer primerni za občasno uživanje, toda z njimi ni dobro pretiravati.
Vir: index.hr
- Preberite še: Pred jutranjo kavo in zajtrkom vsak dan pojejte to živilo in opazujte, kako se izboljšuje vaše zdravje
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?