Šale o povečanju teže med samoizolacijo so lahko škodljive za osebe s prehranskimi motnjami (osebna izpoved)

Šale o povečanju teže med samoizolacijo so lahko škodljive za osebe s prehranskimi motnjami (osebna izpoved) (foto: unsplash) unsplash
23. 4. 2020

Zagotovo ste že slišali šale o tem, kako bomo izgledali po samoizolaciji. In da je najhuje, kar se nam doma lahko zgodi to, da se zredimo. Zakaj smo torej v skrbeh? Za nekatere so takšne šale lahko škodljive in boleče. 

“Kar se vam zdi neškodljiva šala, je lahko zelo boleče za ljudi kot sem jaz, ki smo imeli v preteklosti težave s prehranskimi motnjami. Potrebna so bila leta terapij in raznih programov, da sem se naučila sprejemati naravne spremembe, ki vplivajo na moje telo, ko sem npr. pod stresom. Počasi sem se v svojem telesu končno začela počutiti dobro in udobno.”

Vseeno je pandemija velik izziv za vse, ki se ta trenutek spopadajo ali okrevajo po prehranskih motnjah. “Ko si sam, je preprosto skriti stradanje ali prenajedanje.” Če ste v samoizolaciji z eno ali več osebami, pa vaše skrivnosti počasi pridejo na dan in kmalu ni več varnega skrivališča. 

“Zelo sem hvaležna, da sem v samoizolaciji z nekom, ki pozna moje sprožilce in nevarnosti. Ker vem, da še nekdo posveča pozornost temu, ali jem, ali izpuščam obroke, lažje zdržim pritiske ostalih, ki jih skrbi, da bodo v karanteni pridobili nekaj odvečnih kilogramov. Opomnim se, da je trenutno najbolje, kar lahko naredim za svoje telo to, da ga vzdržujem zdravega.”

Zanjo to pomeni, da mora biti čas, ki ga preživi v kuhinji, zabaven in dobro izkoriščen, saj je hrano dolgo sprejemala kot sovražnika. Sedaj, ko se je namesto štetju kalorij posvetila uživanju v kuhinji, se je lotila priprave kompleksnejših receptov in celo ugotovila, da se lahko razvaja s pečenimi dobrotami. 

Še na nekaj se skušam osredotočiti med samoizolacijo: na vadbo. Obožujem gibanje, saj se po njem počutim odlično, poleg tega prežene mojo anksioznost. Vendar moram paziti, da to ne postane osrednji del mojega dneva, zato omejim vadbo na uro ali uro in pol. Ne silim se, da bi moja vadba tekla po točno določenem načrtu. En dan delam jogo, drugič se razgibam z uro kolesarjenja, včasih samo sprehajam svoje pse. Zame je pomembno, da vadba ostane nekaj pozitivnega in zdravega, raje kot prisila ali asociacija na mučenje.”

Zadnje, kar počne med samoizolacijo, je to, da se občasno odklopi od družbenih omrežij. Kadar zasledi objavo o tem, da se ljudje bojijo povečanja teže ali se iz tega norčujejo, pa jih prijazno opomni, da je za nekatere lahko to boleče. “Medtem ko se po svetu širi virus, ki ogroža življenja, je res neprimerno od ljudi, da kot največjo grožnjo vidijo debelost.”

Povzeto po greatist.com