Vztrajajmo skupaj!
Življenje je nenehno zasledovanje ciljev. S pomočjo dobre volje, truda in vztrajnosti bomo manjše in večje cilje dosegli navkljub vsem oviram. Pridruži se vseslovenskemu gibanju #vztrajam, kajti skupaj smo močnejši!

PRIHODNOST STE VI! SKB, partner projekta #vztrajam

Tek je zakon. Zmigaj se s kavča in pojdi z nami na tek!

Pridruži se

Postani naš #vztrajam ambasador ter spremljaj zgodbe ostalih!

PREDSTAVI SE
macka-close-up

Foto: Profimedia

Mačke znajo uživati življenje. Znajo si narediti sebi srečno okolje, če jim je le to dopuščeno. Kaj nas lahko potemtakem naučijo o vztrajnosti, o iskanju sreče in o življenju nasploh?

Vsi tisti, ki živite z (vsaj eno) mačko ste ob podrobnejšem opazovanju vedenjskih vzorcev teh ljubkih domačih ljubljenčkov verjetno že zaznali kakšno uporabno lekcijo za svoje lastno življenje. So samosvoje in mnogi napačno mislijo, da tudi egoistične. A to še zdaleč ni res. Le razumejo prioritete in nam s tem ponujajo pomembne nauke, ki bi jih morda morali upoštevati medtem, ko se sami tako pogosto utapljamo in uničujemo v naših kaotičnih, hektičnih življenjih, kjer vedno sebe postavljamo na zadnje mesto.

1 . Moč uživanja v trenutku

Sredi sobe se je skozi na pol zaprt senčnik na oknu vseeno prebil žarek in na tleh zarisal svojo sled. Mačka to opazi, leže na s soncem obsijan del tal in se prepusti toploti. Uživa. Pozabi, da je morebiti lačna, ker si ji zjutraj pozabil napolniti posodo. Ne obremenjuje se s slabimi spomini in neprijetnimi izkušnjami, kot tudi ne z vprašljivo prihodnostjo.

Ljudje vse prevečkrat pozabimo uživati trenutek, ki nam je dan. Seveda ne moremo odmisliti vsega okoli nas, a vseeno moramo vztrajati, da v lepih trenutkih znamo biti srečni. Da jih znamo zaužiti. Ne pa, da nenehno odlašamo svojo srečo in si govorimo, da bomo v malenkostih uživali, ko bo več denarja, ko bo boljša služba, ko bo manj položnic, ko bodo otroci odrasli, ko …

Ko se naslednjič ujameš, da si trenutek miru in užitka kvariš s starimi novicami, ki motijo samo tebe in  z vprašanji o tem, kaj bo jutri, le globoko vdihni, poglej okoli sebe – in le uživaj  v tem, kar ti je dano.

2. Delaj to, kar te osrečuje

Mačke nenehno iščejo tisto, kar jih bo osrečilo. Grizljanje okrasnih cvetlic, za katere vedo, da jih ne smejo, a kaj, ko lastnik ravnokar ni pozoren. Košček mesa, ki ga ukradejo s pulta. Lovljenje muhe, ki kroži po dnevni sobi. Kukanje skozi okno, ki tako postane njihova zasebna televizija. Ali pa le dolge ure pretegovanja in spanja.

Življenje je prekratko, da ne bi vztrajal pri stvareh, ki te osrečujejo, samo zato, ker meniš, da za njih v tvojem življenju ni prostora. Če te nekaj veseli, te bo to motiviralo tudi za druge stvari v življenju, zato si za veselje vedno najdi prostor in čas.

3. Vedno bodi radoveden

Mačke so bržda najbolj radovedna bitja na svetu. Vse jih zanima. Kdo je potrkal na vrata? Kaj je zašumelo v shrambi? Kaj je ta zvok, ki ga je lastnik ravnokar naredil z usti? In kaj ima v ustih?! Zagotovo nekaj okusnega, kar je potrebno pogledati in povonjati od blizu!

Ko ljudje nehamo biti radovedni, postanemo dolgočasni. Ujamemo se v kalup monotonosti in vztrajamo pri tistem, kar nam je poznano. Prenehamo postavljati vprašanja in posledično prenehamo rasti.

Zato moraš vztrajati pri ohranjanju svojega radovednega duha. Naj te vedno zanima, kako je videti naslednji sončni zahod, kako se čuti nova obleka na dotik, kakšen vonj ima jed, ki se znajde pred tabo in kako se slišijo skladbe, ki niso Despacito. Radovednost te bo ohranjala živega – in živahnega.

4. Vztrajnost se splača

Maček bo kolikor dolgo je potrebno sedel ob lastniku, ki se masti z mesnimi dobrotami, ker ve, da je vztrajnost skoraj vedno poplačana. Maček sicer ne zna razsodno oceniti, kdaj je njegova vztrajnost nesmiselna, ker je v resnici na krožniku le pečena zelenjava, a nauk je, da če si nekaj želiš, moraš pri tej želji vztrajati. Moraš ji biti predan.

Fokus je esencialen za doseganje ciljev, ki si jih zadaš, ne glede na to, kako trivialni ali nedosegljivi se morda zdijo v trenutku, ko bi jih najraje opustil. Tudi, če ne uspeš – na koncu si boš vedno najbolj očital le to, da nisi vztrajal.

5. Sprejmi druge takšne, kot so

Ljudje svojo ljubezen vedno omejujemo s pogoji. Vedno imamo pričakovanja ali zahteve, preden se čustveno investiramo v sočloveka. Mačke pa nas sprejmejo takšne, kot smo. Suhi ali debeli. Tečni, depresivni, preveč tihi ali preveč zgovorni. Nauk je tu enostaven: prenehaj pričakovati, da bodo ljudje takšni, kot si želiš, ker sicer niso vredno tvoje pozornosti ali ljubezni.

6. Spanje je dragoceno

Mačke vedo, da nikoli ni slab trenutek za en hiter dremež. Kot tudi vedo, da dober spanec odžene vse tegobe in je dan tako nemudoma videti lepše. Seveda ti zato ni potrebno spati osemnajst ur na dan, a vztrajaj pri tem, da je tvoj spalni urnik zdrav in učinkovit.

Ogromno ljudi je kronično utrujenih tudi zato, ker dnevno ne dobijo dovolj kvalitetnega spanca, ta pa je nujen za zdravo delovanje telesa. Osem ur bi bilo optimalno, a če vztrajaš, da dobiš vsaj kvalitetnih šest ali sedem (v popolni temi, brez tehnoloških motenj), bo to odličen temelj za preostanek tvojega obstoja.

#vztrajam motiviramo 8. avgust 2017

Prijavi se na e-novice!

Enkrat tedensko v svoj e-nabiralnik prejmi zgodbe navdiha, motivacijske nasvete in najboljše #vztrajam objave minulega tedna.