To je najboljši čas v dnevu za veliko potrebo

31. 3. 2023
Deli
To je najboljši čas v dnevu za veliko potrebo (foto: Profimedia)
Profimedia

Vemo, da blato pove veliko o našem zdravju. 

Barva, vonj, tekstura … (naj se zdi še tako odbijajoče) razkriva, ali prebavila, pa tudi trebušna slinavka in jetra delujejo dobro. Vsakršna sprememba bi lahko kazala na resne zdravstvene težave. 

Kako pomemben je čas odvajanja? 

Veliko stvari se zgodi s hrano od trenutka, ko jo prežvečite, do trenutka, ko se pojavi na drugem koncu. Vsak grižljaj se mora prebiti skozi želodec in nekaj metrov vijugaste cevi, ki ji pravimo tanko črevo. Tu se absorbirajo hranila in izločijo toksini. 

Kar ostane, nadaljuje pot skozi debelo črevo, kjer se absorbira preostanek koristnih snovi. V debelem črevesu nastajajo tudi nekatere druge pomembne snovi, kot je vitamin K, ki med drugim pomembno vplivajo na naš imunski sistem. 

PREVERITE: Če se ponoči pogosto zbujate, vam morda primanjkuje tega hranila

Da hrana preide v debelo črevo, lahko traja od štiri do 11 ur in tam ostane od 12 do 48 ur (lahko tudi do 70), preden se izloči. Ta čas je odvisen od vašega metabolizma, tega, kaj ste jedli … In se lahko spreminja iz dneva v dan. 

In prebavni sistem deluje tudi ponoči. 

Jutranji obisk stranišča

Večina zato veliko potrebo opravlja najpogosteje zjutraj. Kot pravi gastroenterolog, je to nekaj povsem normalnega.

Ko se zjutraj zbudimo, se sproži notranja budilka in debelo črevo se začne močneje krčiti. Pravzaprav je to krčenje prvo uro po tem, ko se prebudimo, trikrat močnejše v primerjavi s krčenjem, ko spimo. Zato je zelo običajno, če morate približno 30 minut po tem, ko se prebudite, obiskati stranišče. 

ALI STE VEDELI: Veliko potrebo verjetno že ves čas opravljate narobe

Je jutro idealen čas? 

Veliko ljudi domneva, da bi morali blato zato odvajati zjutraj – da se izloči vse, kar smo pojedli pretekli dan. In če se to ne zgodi, mora biti nekaj narobe. 

Toda če zjutraj ne obiščete stranišča, ne skrbite. Vsi ne opravljamo velike potrebe zjutraj, prav tako ni določeno, kolikokrat bi stranišče morali obiskati. Odvajanje blata od trikrat na teden do trikrat na dan je normalno. 

Idealen čas je torej: ko potrebo začutite.

Bolj pomembna je doslednost – zato bodite pozorni na nenadne spremembe.

In še pomembneje – nikoli ne zadržujte!

Zadrževanje blata stroka povezuje z večjim tveganjem za bolezni in težave, kot so rak na črevesu, hemoroidi in analne razpoke. 

Čas torej ni pomemben, pojdite vsakokrat, ko začutite potrebo. Če pride do sprememb (driska, kri v blatu itn.), pa se vedno posvetujte z zdravnikom.

Viri: Your Digestive System & How it Works

Preberite še:

Zakaj male potrebe ne bi smeli nikoli opravljati pod prho (to še posebej velja za ženske)

Katerih živil ne smemo pogrevati naslednji dan? Pojasnjuje strokovnjak

Odgovor poslušajte v video podkastu: