Ali je zjutraj zdravo jesti sadje? TO so razlogi ZA in PROTI

Ali je zjutraj zdravo jesti sadje? TO so razlogi ZA in PROTI (foto: profimedia) profimedia
23. 1. 2023

Mnogi si za zajtrk privoščijo sadje, ki ima obilo pozitivnih koristi. Med drugim botruje k boljši prebavi, imunskemu sistemu in lepši koži. 

Toda vsak človek ima poseben metabolizem in za nekatere sadni zajtrki niso tolliko primerni, kot za druge.  

Sadje za zajtrk ali ne?

Po mnenju nutricionista dr. Rupali Datta, »Ni dobrega ali slabega časa za uživanje sadja. Sadje je zdravo in hranljivo, zato je dobro skoraj kadar koli v dnevu. Lahko ga jeste na prazen želodec ali po obroku. Če imate obilen obrok, je priporočljivo, da imate pred zaužitjem sadja kratek presledek.«  

Za koga sadje za zajtrk ni primerno? 

Nekateri so zagovorniki zajtrka, ki vsebuje polno pisanega sadja, kar naj bi veljalo za idealen zajtrk, vendar to ne velja za vsakogar. Sadju se zjutraj na prazen želodec raje izognite, če se soočate s simtomi, kot so pekoč občutek v želodcu, prehlad, kašelj, alergije, astma, seneni nahod, bronhitis in sladkorna bolezen.  

Mnogo strokovnjakov trdi, da na prazen želodec ne bi smeli uživati ​​preveč citrusov, saj lahko to poveča nastajanje kisline v želodcu. Poleg tega lahko uživanje sadja, polnega močnih vlaknin, kot sta guava in pomaranče, zgodaj zjutraj tudi upočasni prebavni sistem.  

Kdaj je sadje za zajtrk še posebej priporočljivo?

Jejte sadje za zajtrk, če se soočate s simptomi, kot so zaprtje, suha hrapava koža, suhi lasje, šibka prebava in šibek metabolizem. Sadje krepi vaše črevesne bakterije in spodbuja delovanje prebave. Toda sadja po mnenju mnogih strokovnjakov ni dobro mešati z zelenjavo, mlečnimi izdelki, žitaricami, stročnicami ali mesom.  

Druge koristi sadnega zajtrka

Če ste tisti, ki vam sadje na prazen želodec lahko koristi, lahko imate od njega mnogo pozitivnih učinkov.

Sadje je odlična hrana za razstrupljanje. Telo je podvrženo procesu razstrupljanja od 7. do 11. ure. Sadje bo temu procesu dodalo energijo za razliko od živil proti razstrupljanju, ki vsebujejo veliko maščob.

Pospeševanje metabolizma. Sadje je izmed vseh najlažje prebavljivih živil in če jih zaužijete zjutraj, se pospeši metabolizem v naslednjih urah zaradi dotoka naravnih sadnih sladkorjev.

Sadje prebudi telo. Takoj po tem, ko se zbudite, telo potrebuje naravne sadne sladkorje. Poskusite zamenjati svojo prvo kavo s sadjem, tako da se morda odločite za smoothie, ki vam bo dal energije za odličen začetek in potek dneva. 

Vir: food.ndtv