Vsakodnevna 20-minutna aktivnost, lahko dolgorončno obvaruje celo pred TO nevarnostjo

Vsakodnevna 20-minutna aktivnost, lahko dolgorončno obvaruje celo pred TO nevarnostjo (foto: Profimedia) Profimedia
15. 3. 2023

Vsakodnevna telesna dejavnost je poleg zdravstvenih koristi, pomembna tudi v številnih drugih ozirih, ki se tičejo tudi dobrega počutja in večje ravni energije.

Nihče ne more povsem zagotoviti, da ne boste nikoli zboleli, vendar lahko s spremembo življenjskega sloga vsekakor zmanjšate te možnosti. Pri tem ima telesna vadba ključno vlogo, kar je potrdila tudi nova raziskava, objavljena v reviji JAMA Network Open, ki je vključevala več kot 81 tisoč udeležencev, starih od 42. do 78. let.

Vsakodnevna 20-minutna vadba lahko obvaruje pred bolnišnico

Raziskava je pokazala, da vas lahko 20 minut vsakodnevne vadbe dolgoročno obvaruje pred bolnišnico. Udeleženci so en teden nosili napravo za sledenje telesni pripravljenosti, raziskovalci pa so jih spremljali v sedemletnem obdobju. Ugotovili so, da je bilo manjše tveganje za hospitalizacijo povezano tudi z večjo telesno vadbo.

Več telesne dejavnosti pomeni manj zdravstvenih težav

Tako je bilo na primer 20-minutno povečanje dnevne telesne vadbe povezano s 3,8 odstotka manjšo možnostjo hospitalizacije zaradi polipov debelega črevesa in 23 odstotkov manjšim tveganjem hospitalizacije zaradi sladkorne bolezni. Prav tako so bile opazne koristi glede preprečevanja tveganja za nastanek pogostih bolezni, kot so: sladkorna bolezen, pljučnica, možganska kap, bolezen žolčnika, slabokrvnost zaradi pomanjkanja železa, okužbe sečil in polipi debelega črevesa. Telesna dejavnost je še pomembnejša v starejših letih. Redna telesna vadba lahko pomaga preprečiti s starostjo povezane zdravstvene težave.

Koliko vadbe je dovolj?

Zdravstveni strokovnjaki priporočajo, da se:  

  • Vsak teden se vsaj 150 minut ukvarjajte z zmerno intenzivno dejavnostjo, kot sta tek ali hoja.  
  • Vsaj dvakrat na teden izvajajte vaje, ki krepijo vaše mišice.
  • Poskusite vključiti vaje, ki pomagajo izboljšati ravnotežje.

Pomembno je, da ne pretiravate in v svoj urnik takoj vključite napornih ur vadbe. Začnete lahko počasi z vsakodnevnim 10-15-minutnim sprehodom, nato pa ga sčasoma podaljšate na 30 minut in nato še na več. Bodite čim bolj telesno dejavni in ne pozabite pri tem tudi uživati. 

Preverite tudi:
Dr. Ana Debevc Prašnikar: "Največja napaka je to, da ljudje sploh ne razmišljajo o vitalnosti"

Vir: healthline.com