S klikom na najljubšo tradicionalno jed sodelujte v nagradni igri in se potegujte za darilno kartico Mercator.
PREKMURSKA GIBANICA
Če bi vas tujec vprašal po specialitetah Slovenije, bi verjetno med prvimi omenili prekmursko
gibanico. Danes jo lahko dobite povsod (najboljšo seveda v Prekmurju), včasih pa so jo
stregli samo ob posebnih priložnostih, saj zaradi sestavin ni bila poceni. Sestavljena je kar iz
4 različnih nadevov in 19 plasti, določena pa je celo višina enega kosa, ki mora biti med 5 in
7 cm.
BELOKRANJSKA POGAČA
Najokusnejšo pogačo naredi le vešča gospodinja, saj poznavalci iz vsakega grižljaja lahko
razberejo podrobnosti priprave. Ima tudi poseben pomen: okrogla oblika pomeni združenost
in neskončnost, razrez pa vsakemu omogoči enak kos pogače. Po okusu in vonju spominja na
sveže pečen kruh, a ima drugačno postrežbo: pogače ne režemo, ampak lomimo po
zarezanih črtah.
Kranjsko klobaso ste dobili postreženo s kislim zeljem ali repo in matevžem, verjetno pa ste
jo kot tradicionalno jed ponudili tudi prijateljem iz tujine. V mesnicah lahko kupite
marsikatero klobaso, ki jo imenujejo »kranjska«, vendar se pravo lahko izdeluje le po
Pravilniku o Kranjski klobasi z zaščiteno geografsko označbo.
PALAČINKE S SKUTO
Za zajtrk, večerjo, včasih tudi za kosilo – palačinke lahko jemo v kateremkoli delu dneva, le
priprava in predvsem nadev se malce razlikuje. Za kosilo vsekakor pripravite ljubljanske
skutine palačinke, ki jim piko na i doda pehtran. Včasih so palačinke sledile fižolovi juhi ali pa
so bile petkova glavna jed.
PRIMORSKA JOTA
Jota bo kraljevala na jedilniku predvsem v mrzlih mesecih, jeste pa jo tudi poleti, če radi
obiščete gore. Osnovne sestavine te enolončnice so fižol, krompir, kislo zelje, suho svinjsko
meso in začimbe, Furlanska različica pa namesto kislega zelja vsebuje kislo repo in namesto
prekajenega mesa kožarico. Pozimi joto postrezite toplo, poleti pa hladno.