Samo te prehranjevalne navade vam lahko pomagajo do vitkega telesa

12. 2. 2023
Deli
Samo te prehranjevalne navade vam lahko pomagajo do vitkega telesa (foto: Tima Miroshnichenko | Pexels)
Tima Miroshnichenko | Pexels

Izguba teže je proces, ki je za vsakogar drugačen. Vsak posameznik mora najti svoj način, ki bo zanj zdrav in predvsem dolgoročno učinkovit. Vendar obstajajo določeni triki, ki jih lahko večina vključi v svojo vsakodnevno rutino in bodo pripeljali do cilja.

A kot rečeno, izguba teže je proces – zahteva čas in nekatere navade več energije, da bodo lahko postale del vašega življenjskega sloga. Toda trud se dolgoročno izplača. 

Preverite v nadaljevanju, katere navade vam lahko pomagajo doseči in ohraniti rezultat, ob katerem se počutite udobno in dobro. 

In vsekakor preverite tudi … Kdaj natanko bi se morali tehtati, če poskušate shujšati

rfstudio | Pexels

1. Ne izpuščajte obrokov

Obstaja prepričanje, da je hujšanje uspešno le, če jemo veliko, VELIKO manj. To prepričanje pogosto privede do izpuščanja obrokov in na splošno prenizkega energijskega vnosa. 

Redni obroki dajejo telesu energijo, ko pa obroke izpuščate, je večja verjetnost, da boste ob naslednjem preveč lačni – tako je veliko težje vztrajati pri zmernih porcijah in predvsem pri zdravih odločitvah!

Stradanje je le kratkoročna rešitev – ki vas lahko stane zdravja. 

2. Prakticirajte čuječno prehranjevanje 

Namesto da se omejujete, vključite čuječno prehranjevanje – kar pomeni, da hrano cenite,  jeste počasi, vključujete vse čute (ste pozorni na teksturo, vonj, okus, barve …), se odzivate na potrebe svojega telesa, prenehate v trenutku, ko vam telo sporoči, da je sito, se naučite obvladati občutke krivde … 

Tu so smernice, kako čuječno prehranjevanje vključiti v svoj vsakdan (v resnici je zelo preprosto)

3. Poiščite recepte za uravnotežene obroke, namesto da se osredotočate na 'nizkokalorično' 

Uravnotežen obrok je sestavljen iz kombinacije vseh treh makrohranil – beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob – ter iz različnih skupin živil.

Takšen obrok poskrbi, da boste dlje časa siti in hkrati ohranjali zdravo težo, saj boste imeli energijski vnos pod nadzorom.

4. Privoščite si tudi malo razvajanja

profimedia

Drži, zdravo prehranjevanje je pomembno, a prav tako je povsem v redu, če si občasno privoščimo kakšno pregreho. (Razen seveda, če obstajajo druge zdravstvene omejitve!)

In to je razlog: pogosto mislimo, da se moramo povsem in za zmeraj odreči nezdravi hrani, da bi shujšali. Zaradi tega se počutimo poražene in nesrečne, še preden se pot do zastavljenega cilja zares začne. 

Že dolgo je znano, da negativna čustva lahko prispevajo tudi k pridobivanju odvečne teže. Študije so pokazale, da je čustveno prehranjevanje lahko pomemben dejavnik ali vzrok za prenajedanje v kar 88 odstotkih primerov. (Nekaj več o tem pri naslednji točki)

Zato je razvajanje – seveda zmerno! – morda boljše za dolgoročni uspeh, kot pa popolno odpovedovanje. Seveda ne želite, da bi vas te pregrehe zapeljale s tira, zato naj bo takšno razvajanje le občasno. 

5. Poiščite načine, kako obvladovati stres

Stres je pogost vzrok za prenajedanje. 

Če opažate, da se vaš apetit znatno poveča, ko ste pod stresom, in se nikakor ne morete nasititi, ste zelo verjetno čustveni jedec. Hrana vam služi kot orodje za spopadanje z negativnimi čustvi. To lahko vodi v pridobivanje teže. 

Zato je pomembno učenje in prakticiranje tehnik obvladovanja stresa in prav tako razumevanje odzivov telesa.

Preverite še:
Pri 24 letih je preživela srčni zastoj – le nekaj dni pred tem je ignorirala TA pomemben znak!

Na aktivni.si verjamemo, da ni univerzalnega pristopa k zdravemu življenjskemu slogu. Prehranjevalni načrti morajo biti individualizirani in usmerjeni k posamezniku – za optimalne in dolgotrajne rezultate je treba upoštevati osebo kot celoto. Preden začnete z novim prehranjevalnim načrtom, se zato vedno posvetujte s svojim zdravnikom ali registriranim strokovnjakom, še posebej v primeru že obstoječih zdravstvenih težav.

 

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek