OPOZORILO: Nikakor ne priporočamo, da se poslužujete diet, ki bi od vas zahtevale stradanje, ali kako drugače škodovale zdravju. Preden se lotite hujšanja, se posvetujte z zdravnikom in drugimi strokovnjaki, ki vam bodo pomagali sestaviti uravnotežen program prehrane in gibanja.  

Hujšanje ni nekaj, kar se zgodi čez noč. Namesto tega je to pot, ki zahteva spremembo življenjskega sloga, predanost in potrpežljivost. Zdrava prehrana in vsakodnevna vadba vam lahko pomagata, da se za vedno znebite neželenih kilogramov. Hkrati obstajajo tudi prehranska dopolnila za hujšanje, ki jih lahko jemljete in vam pomagajo na tej poti. Pomagajo vam lahko tudi probiotiki.

Vaše telo je polno bakterij, vendar niso vse slabe. Probiotiki so prijazne bakterije, ki so naravno prisotne v fermentirani hrani, kot je jogurt, ali v obliki prehranskih dopolnil. Mnogi ljudje jemljejo probiotike, da bi črevesje napolnili z dobrimi bakterijami, zlasti po jemanju antibiotikov.

Probiotiki, ki jih najdemo v prehranskih dopolnilih in živilih, so že leta v središču pozornosti zaradi svoje bistvene vloge pri zdravju črevesja in dobrem počutju. Nekateri so celo poudarjali prednosti probiotikov pri hujšanju. 

Vendar je vloga probiotikov pri hujšanju zapletena. Upoštevajte, da dodatno uživanje kimčija ali uživanje probiotičnih nadomestkov ni čarobna rešitev za izgubo kilogramov. 

Kako delujejo probitoiki?

Probiotiki so kombinacija živih koristnih bakterij in/ali kvasovk, ki naravno živijo v vašem telesu. Na bakterije običajno gledamo negativno kot na nekaj, kar povzroča bolezni. Vendar sta v vašem telesu in na njem stalno prisotni dve vrsti bakterij - dobre in slabe bakterije. Probiotiki so sestavljeni iz dobrih bakterij, ki pomagajo ohranjati vaše telo zdravo in dobro delujoče. Te dobre bakterije vam pomagajo na več načinov, med drugim se borijo proti slabim bakterijam, kadar jih imate preveč, in vam pomagajo, da se počutite bolje.

Probiotiki lahko izboljšajo vaše zdravje z ohranjanjem ali ponovno vzpostavitvijo ravnovesja med dobrimi in slabimi bakterijami v črevesnem mikrobiomu, na primer, če je prišlo do neravnovesja po jemanju antibiotikov.

Dobre bakterije lahko podpirajo zdravje in delovanje imunskega sistema tako, da pomagajo telesu prebavljati hrano, proizvajati vitamine, razgrajevati in absorbirati zdravila ter preprečujejo prekomerno rast slabih bakterij, zaradi katerih lahko zbolimo, pravijo strokovnjaki.

Nekatere vrste dobrih bakterij lahko tudi:

 • pomagajo telesu pri prebavi hrane.
 • preprečujejo slabim bakterijam, da bi ušle izpod nadzora in povzročile bolezen.
 • ustvarjajo vitamine.
 • pomagajo podpirati celice, ki obdajajo vaše črevesje, da preprečijo vstop slabih bakterij, ki ste jih morda zaužili (s hrano ali pijačo), v vašo kri.
 • Razgradnja in absorpcija zdravil.

Ali probiotiki pomagajo pri hujšanju?

Probiotiki so živi mikroorganizmi, ki naravno živijo v vašem telesu in pomagajo vzdrževati ravnovesje "dobrih" bakterij v črevesju, pravi Katherine Saunders, doktorica medicine, zdravnica za debelost in soustanoviteljica podjetja Intellihealth. To lahko pomaga uravnavati telesno težo in preprečiti številne zdravstvene težave, vključno s sindromom razdražljivega črevesja (IBS), atopijskim dermatitisom in celo prehladom.

"Teoretično bi lahko probiotiki pozitivno spremenili mikrobiom, vendar so študije pokazale minimalno izgubo teže, če sploh," pravi dr. Saunders. Poleg tega je v našem črevesju toliko bakterijskih sevov in še vedno ne vemo, kaj se zgodi, ko se ravnovesje spremeni, dodaja. V nadaljevanju si preberite, kaj probiotiki lahko naredijo in česa ne, če jih jemljete, da bi si pomagali pri hujšanju. 

Mnogi ljudje menijo, da so vse bakterije slabe, vendar to ne bi moglo biti dlje od resnice. V telesu namreč živijo različne vrste prijaznih bakterij, znanih kot probiotiki. Te dobre bakterije najdemo v jogurtu in drugih fermentiranih živilih, lahko pa jih jemljemo tudi v obliki prehranskih dopolnil.

Profimedia

V črevesnem mikrobiomu živi več kot 100 bilijonov mikrobov. Te bakterije, vključno s probiotiki, sodelujejo pri:

 • ščitijo črevesno sluznico
 • podpirajo imunski sistem
 • ščitijo pred mikrobi
 • razgrajujejo hranila
 • razgradijo zdravila

Probiotiki pomagajo zlasti pri krepitvi imunskega sistema, zdravja prebavil in celo zdravja srca. Če želite shujšati, vam lahko jemanje probiotičnega dodatka celo pomaga premakniti številko na tehtnici v pravo smer.

Čeprav dobre bakterije pomagajo pri razgradnji hranil in pridobivanju energije iz hrane, ni jasnih dokazov, da bi jemanje probiotičnega dodatka ali hrane, ki vsebuje probiotike, pomagalo pri hujšanju. V nekaterih študijah so ugotovili naslednje:

Visceralna maščoba obdaja vaše organe in lahko vpliva na delovanje vaših hormonov. Povezana je z debelostjo in vodi v odpornost na inzulin ter sladkorno bolezen tipa 2. Ena od kliničnih raziskav je pokazala, da so ljudje, ki imajo velike količine visceralne maščobe, lahko izgubili del te maščobe, če so 3 mesece dnevno pili 200 gramov fermentiranega mleka, ki vsebuje probiotike. 

Na splošno so lahko najboljši probiotiki za hujšanje odvisni od različnih dejavnikov, vključno z:

 • Odmerjanjem
 • Kako dolgo jih jemljete
 • vrsta probiotika
 • vaša starost
 • vaše začetne telesne teže 

Glede na raziskave iz leta 2021, objavljene v reviji Nutrients, lahko probiotiki pomagajo pri hujšanju in zmanjšujejo maščobno maso pri ljudeh s prekomerno telesno težo ali debelih. Vendar pa so bili udeleženci vključenih študij tudi podvrženi dieti z omejenimi kalorijami in povečano telesno dejavnostjo. Zato opažena izguba teže ni bila povezana samo s probiotiki.

Profimedia

Pravih dokazov o tem, kateri probiotični sevi bi lahko najbolje vplivali na rezultate pri hujšanju, ni.

Različni okoljski in prehranski dejavniki lahko spremenijo mikrobiom na način, ki lahko poveča vnetja ter vpliva na presnovo in prebavo. Zato je pri nekaterih ljudeh večja verjetnost, da bodo pridobili na telesni teži, če je njihov mikrobiom neuravnotežen.

Poleg tega probiotiki spodbujajo splošno zdravje, kar pri hujšanju nikoli ne škodi. Črevesne bakterije so v črevesju in prihajajo v stik s hrano, ki jo zaužijete, zato menimo, da lahko vplivajo na to, kako absorbiramo hranila.

Zagotovo je mogoče, da imajo ljudje, ki se zdravo prehranjujejo, bolj zdravo črevesje in ne obratno. Glede tega, kaj je bilo prej, zdrava prehrana ali zdravo črevesje, je to verjetno zdrava prehrana.

Kaj če ne želim jemati dodatka? Ali lahko dobim probiotike kjer koli drugje?

Zagotovo lahko - pravzaprav je morda bolje, da probiotike dobite iz hrane. Strokovnjaki zato pozivajo ljudi, naj najprej jedo hrano- tako boste poleg probiotikov dobili tudi druga hranila.

Strokovnjaki trdijo, da je večina probiotičnih živil zdrava hrana in da jih vsekakor ni škoda jesti (kar je tudi njeno mnenje o probiotikih na splošno): Morda ne bodo prinesli veliko dobrega, vendar tudi ne bodo zares škodili).

Preberite še:
Zakaj je vadba pomembna za zdravje žensk? Svetuje športna trenerka Tjaša
Priporočamo tudi:
Zakonski terapevti opozarjajo: zaradi TEGA so ženske največkrat nesrečne v zakonu